Varför smakar vissa morötter som tvål?


Morötter är fantastiska rotfrukter att äta varje dag. De är smakliga att äta och har positiva effekter på viktnedgång och hälsofördelar son förbättrad syn, lägre kolesterolnivå och mindre risk för cancer.

Som hemmakock älskar jag att ha morötter i mitt kylskåp eftersom jag kan använda dem som tillbehör, huvudrätt eller till och med som dessert.

När man köper färska grönsaker vet man aldrig vad man får. De kan se ljusa och smakrika ut på utsidan, men de kan ha en hemsk smak inuti.

Jag har köpt morötter många gånger, men de smakar inte lika varandra. Ibland smakar morötter som tvål eller bittert. Detta beror främst p.g.a. att moroten inte har kunnat producera tillräckligt med socker under odlingen. Även dålig förvaring kan bidra till en udda smak.

Så varför har morötter ibland en sådan där konstig, kemisk smak och hur kan man undvika att köpa dem?Låt oss ta reda på svaret!

Hur smakar morötter?Innan vi går in på hur morötter ibland kan smaka kemiskt och tvålaktigt bör vi gå igenom hur en färsk och välsmakande morot smakar. Men visste du att morötter kommer i många olika utföranden, och att de också kan ha små skillnader i smak?

Generellt sett har råa morötter en utmärkande kombination av söta, jordiga, fruktiga och bittra smaker. Du kan hitta den söta smaken i mitten, den nedre delen av moroten, medan den bittra smaken främst finns i den övre och yttre delen.

Orange morötter
Sedan 1600-talet var orange morötter så populära att de har blivit de ”vanliga morötter” som vi ofta äter idag.

Orangea morötter innehåller fyra gånger den rekommenderade dosen A-vitamin och stora mängder betakaroten. Den här sortens morötter har en syrlig, söt och jordig smak som kan användas både råa och tillagade.

Du kan servera dem som ett doppat mellanmål, ingrediens i sallader och coleslaw eller som en del av huvudrätter, till exempel kryddig kål, potatis och morötter.

Röda morötter
Jämfört med orangea morötter har röda morötter inte någon större skillnad i smak. Färgskillnaden beror på lykopen, en omtalad antioxidant som finns i tomater.

Lykopen är bra för hälsan, som innehåller antioxidanter, förebygger cancer, lindrar nervsmärta, förbättrar synen och gynnar hjärnan.

Du kan kombinera röda morötter med iögonfallande grönsaker till recept som krämig morotssoppa. Du kan också dra nytta av deras livliga färg och hälsosamma lykopen genom att baka, stuvas eller använda den som dessert.

Vita morötter
Vita morötter är vanligtvis gula eller gräddfärgade på utsidan. Denna grönsak är sötare än de orange, röda och lila morötterna.

Dessa morötter har en mild smak och har nästan ingen jordig lukt som andra morötter vanligtvis har. Du kan grilla dem eller lägga lite smör och socker i en kastrull för att förstärka deras sötma.

Lila morötter
Även om lila morötter kan se konstiga ut vid första anblicken är deras insida helt orange och kan ofta upptäckas vid närmare granskning.

Lila morötter har en djupt söt smak som ibland åtföljs av en pepprig smak.

Denna kryddiga smak är dock ofta subtil och märks inte alltid. Lila morötter är läckra och kan ätas råa, hackade i sallader eller morotssoppor.

Varför smakar morötter som tvål?


Olika morötter kan ha olika smak. Istället för sötma kan de också kan smaka bittert och tvåligt.

Anledningen till deras märkliga smak är den höga koncentrationen av flyktiga föreningar, dvs. terpenoider. Denna förening är huvudkällan till det som gör att moroten smakar unikt. Det är därför som man i vanliga morötter fortfarande kan känna bitterheten men inte alltför starkt.

Den höga koncentrationen av terpenoider kan orsakas av en miljö med hög temperatur, för tidiga morötter eller dåliga lagringsförhållanden.

Eftersom morötter är grönsaker som växer bäst under årets kallare delar gillar de odlingstemperaturer kring 15 grader C.

När temperaturen överstiger 25 grader under växtsäsongen börjar morötterna smaka bittert. Normalt innehåller morötter socker, vilket ger dem en söt karaktär, medan terpenoiden ger en tydlig morotssmak.

Om moroten odlas vid en högre temperatur kanske morotens socker inte bildas, eller så kan terpenoiden i morötter öka, vilket resulterar i en bitter smak.

Morötter som skördas för tidigt


När man drar upp för tidiga morötter från marken kan de ha en bitter eller tvålig smak. Eftersom terpenoiderna bildas före sockerbildningen i morötter kan det hända att när du köper små morötter när de är unga har de inte tillräckligt med socker för att balansera den bittra smaken.

Jag rekommenderar att du väljer morötter som är 1.3 cm i diameter för att vara säker på att de är mogna. De flesta morötter mognar inom 60 till 70 dagar efter plantering.

Dåligt förvaringstillstånd


Du måste förvara morötterna ordentligt efter köpet för att bevara deras färskhet. Det är bäst att förvara morötterna i kylskåpslådan och undvika att ha kontakt med äpplen och päron. Detta beror på att frisättningen av etylengas från dessa frukter kan få morötterna att smaka bittert.

Är bittra morötter säkra att äta? Även om terpenoid har en konstig tvålsmak är denna förening naturlig och nödvändig för morotens tillväxt. Därför är den helt säker.

Lämna en kommentar