Tesorter – här är listan

Här går jag igenom olika vanliga smaksättningar och teblandningar. Tesort kan annars hänvisa till de olika typer av plantor som man framställer sitt te ifrån.

Earl grey

Earl grey är en klassiker i tevärlden. Detta svarta te är smaksatt med bergamott och har fått sitt namn efter Charles Grey. Earl är en titel inom Storbrittaniens adelssystem. Smaken är ganska påtaglig och personligen så föredrar jag tesorter med en lite mildare smak.

Söderblandning eller söderte

Söderte är ett svart te smaksatt med fläder, jordgubbe, vaniljj, ringblomma och apelsin. Som du säkert förstår så är smaken fruktig och söt. Namnet syftar på södermalm i stockholm där blandningen har sitt ursprung. Många företag och tebutiker har sina egna varianter med liknande namn.

Svartvinbärste

Dessa bär växer i skog över hela Sverige och trivs bäst i granskog och skugga. Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter och tur är väl det. Blåbär är nämligen mycket nyttiga och dessutom goda. Ofta används bären som ingrediens i efterrätter och sötare saker som sylt eller kräm. Det går även bra att göra vin och te på blåbär.

English Breakfast

Detta är en blandning av olika sorters svarta téer. Smaken är kraftfull och teet är gjort för att drickas med mjölk, på så sätt blir smaken mildare.

Lady Grey

Lady Grey är en teblandning som tagits fram av Twinings. Den påminner om earl Grey men är smaksatt med apelsin och är mildare till sin smak. Tesorten är framtagen för den nordiska marknaden och tankewn är att smaken ska passa vår smak bättre. Jag tror att de har lyckats väldigt bra, jag föredrar denna tesort framför Earl Grey.

Grönt te med citronsmak

Detta är min favorit när jag är förkyld. Av någon anledning så tycker jag att den lindrar halsbesvär bättre än andra tesorter. Används med fördel tillsammans med honung.

Lapsang Souchong

Detta te har fått sin karaktäristiska smak från att det röktorkas. I ett bra Lapsang Souchong är röksmaken stark utan att överrössta smaken från själva tebladet. Tack vare dess tjäriga röksmak används detta te också ofta i matlagning.

Om olika temärken

Det finns ett par olika stora märken som producerar te, både löste och i påse. De största är antagligen Lipton och Twinings. Personligen så föredrar jag Twinings när det kommer till tepåsar. Allra godast blir nog téet om man brygger löste inköpt från en bra tehandlare, speciellt om man njuter av det tillsammans med släkt och vänner.

1 tanke på “Tesorter – här är listan”

Lämna en kommentar