Är kokosnöten en nöt?

Om man frågar en botaniker så är kokosnöten är faktiskt inte en nöt utan en stenfrukt. Hur man klassificerar sådana här saker skiljer sig lite i vilken kontext man ställer frågan och gränserna är lite flytande. Den här artikeln går igenom varför nöten klassificeras som den gör och kokosnötens uppbyggnad. Det du köper i affären är nämligen inte hela kokosnöten. Det gröna ytterhöljet är borttaget, detta är inte ätbart men är fiberrikt och kan användas till att tillverka rep, mattor mm. För att räknas som en riktig nöt så krävs det att kokosnöten inte öppnas för att släppa ut sina frön när den är mogen, något som den faktiskt gör.

Viktigt att tänka på är att folk som har nötallergi mycket väl kan vara allergiska mot kokos ändå så fråga alltid innan du bjuder på något med kokos i.

Kokosvatten, kokosmjölk och kokos.

Kokosnötter som plockas från trädet tidigt i sin mognadsprocess innehåller en stor mängd kokosvatten. När nöten mognar så bildas mer och mer kokos på kokosnötens insida och när nöten har självfallit så innehåller den en relativt liten del vatten. Kokosmjölk, som ofta används i olika thaigrytor, framställs genom att kokos får ligga i vatten och pressas. Kokosolja framställs ur fruktköttet och används i matlagning och som hudprodukt.

Kokospalmen

Kokospalmen blir 20-30 meter hög. Det tar ca 10 år för ett träd att ge frukt men efter det så kan de ge stora mängder frukt i hundra år. Kokospalmer trivs bäst i tropisk klimat nära havet. Kokospalmen är viktiga för många små önationer där de är en av få möjliga exportvaror. De är i och för sig fina att se på men den långa fallhöjden och den relativt tunga ”nöten” gör det inte helt ofarligt att ligga och vila i kokospalmens skugga.

Lämna en kommentar