Röda grönsaker – vi har listan och infon!

Det finns väldigt många olika grönsaker som alla är nyttiga för kroppen på ett eller annat sätt. Grönsaker finns i många olika färger och smaker. Röda grönsaker ser fräscha ut och det finns också mycket att välja mellan. Vad man räknar som grönsak är mycket individuellt, och här tar vi upp både grönsaker, rotfrukter, bär och frukter som har färgen rött.

Tomater har ett högt innehåll av lykopen och det är ämnet som ger tomaterna sin karakteristiska färg. Även röd paprika innehåller lykopen men inte i lika höga halter. Lykopen är en antioxidant som kan skydda mot cancer och kardiovaskulära sjukdomar.

Olika röda grönsaker

Bland de röda grönsakerna finns både potatis, salladssorter, lök, chili och mycket annat.

Raddichiosallad eller rosésallad är en sallad som är rödaktig till färgen. Den är vacker att titta på och den gör sig bra i sallader.

Där passar även tomater av olika slag. Det finns både små och stora tomater som är vackert röda till färgen.

Röd lök

Även röd lök finns och den behåller även sin röda färg efter stekning.

Tomat

Chili

Till det finns också chili i röda nyanser. Bland det röda kan man finna smaker som passar alla.

Paprika

Rädisa

Festa till måltiden

En röd grönsak gör sig bra till det mesta. En grön sallad blir betydligt mer färgglad av en röd tomat som blandas ner, och tallriken blir också betydligt mer trevlig att titta på om det är lite färg på den. En röd grönsak kan festa till det mesta och även barn brukar gilla dem. Ett stort plus är att röda grönsaker inte heller behöver vara speciellt dyra och man behöver inte mycket av dem för att det ska se gott ut tack vare färgen. Dessutom är den röda färgen helt naturlig och inte konstgjord. De röda grönsakerna innehåller även flera nyttiga ämnen som man behöver både som ung och som lite äldre.

Rött är sött

Många gånger är rött sött. Jordgubbar, hallon, röda godisar, röd läsk och annat rött. Barn tycker om söta saker och tack vare att de i regel gillar sådant som är sött kan de också koppla samman den röda färgen till söt smak. Att få ett barn att prova och att faktiskt gilla röda livsmedel är i regel lättare än att få dem att testa gula grönsaker. Röda äpplen är ofta mer populära än gröna, röd paprika är lite mildare än gul och de riktigt röda bären är sötare än andra.

Vad kan man laga med röda grönsaker?

Röda grönsaker kan användas i nästan alla rätter. I en sallad kan både röd sallad och tomater ingå. Röd lök och röda tomater kan ingå i en tomatsås eller köttfärssås. Rädisorna gör sig bra tillsammans med schnitzel eller när man njuter av plockmat. Det går inte att bortse från att nästan de flesta maträtter faktiskt innehåller någon form av röd grönsak.

Rött och kryddigt

Det finns också röda grönsaker som smakar mycket. Chili är en sådan. All chili är inte röd, men de vanligaste sorterna har en röd ton. Chilin kan vara mörkt röd, eller ljust röd. Gemensamt för dem är att de smakar starkt. De olika chilisorterna är olika starka och deras styrka mäts i skalan scoville. Några chilisorter har en styrka på några hundra scoville, andra ligger på flera miljoner. Om du vill ha en lite svagare typ av chili bör du välja en som ligger långt ner på skalan.

När det gäller röda grönsaker med lite mer smak kan också rädisor räknas in i den kategorin. De är lite mer kryddiga men inte speciellt starka.

Gömma röda grönsaker

Ibland är det så att man har barn som inte gillar grönsaker alls, oavsett vilken färg eller smak de har. Ofta är det en fix idé barnen har för sig och de kommer senare på att de gillar grönsakerna i alla fall. Men även barn behöver få i sig grönsaker för att må bra. Då kan ett alternativ vara att man gömmer dem lite i maten. I en tomatsås behöver tomatbitarna inte vara stora utan man kan använda passerade tomater. Röd lök kan rivas och då märks den i stort sett inte alls. Gäller det en lasagne kan bitarna i regel vara lite större. Då kan barnen inte se grönsaksbitarna på samma sätt.

Det allra bästa är dock bara att vänja barnet vid att äta grönsaker. Kanske är det så att det finns något barnet inte gillar, men alla grönsaker kan inte ratas. Att prova sig fram är inte fel och inte heller att vara lite mer bestämd. Alla behöver röda grönsaker!

Lämna en kommentar