Tahini

Tahini har tillverkats i Medelhavsområdet, Mellanöstern och Nordafrika i århundraden, och många kök i Mellanöstern använder det som vi använder salt och peppar – det är ett smaksättande medel som finns på bordet till varje måltid.

Vad är Tahini och vad tillverkas det av?

Tahini är en tjock pasta gjord av malda sesamfrön. Sesamfrön innehåller mycket, mycket olja – olja utgör ungefär hälften av deras vikt. Vissa märken innehåller ytterligare olja, salt eller andra ingredienser.

Tahini är en huvudingrediens i traditionell hummus från Mellanöstern och används som smakämne och förtjockningsmedel i såser och dressingar. Den kan till och med bakas in i desserter. I princip är det Mellanösterns svar på jordnötssmör.

Vilka är de olika typerna av Tahini?

Tahini finns i två typer: skalad och oskalad. I skalad tahini har de yttre skalen på sesamfröna avlägsnats, vilket gör att tahinipastan är blekare och krämigare än oskalad tahini. Skalad tahini innehåller mindre fibrer och är mindre näringsrik. Oskalad tahini innehåller hela sesamfrön och har en något mer bitter smak.

Dessutom är tahinipastan antingen rå eller rostad. Rå tahini är ljusare i färgen och mindre stark i smaken, och den har ett högre näringsinnehåll än rostad tahini.

Tahini varierar i färg från lätt sandfärgad till djupt brun. De ljusare varianterna tillverkas av skallösa sesamfrön som krossas och kan vara rostade eller råa. Rostade versioner är lite mörkare och starkare i smaken än de som görs med orostade frön. Mycket mörka sorter, som ofta säljs i block, innehåller sesamfrön med skalet kvar. Dessa kan vara ganska texturerade och gryniga och har en stark, rostad smak som vissa människor tycker är lite bitter.

Näring i tahini

Tahini har många av sesamfröets näringsvärden intakta. Eftersom den är gjord av ett frö som innehåller mycket olja erbjuder den essentiella fettsyror och har även ett högt innehåll av kalcium, vilket gör den till en utmärkt näringskälla för alla som undviker mejeriprodukter. Även om tahini ger en bra mängd protein och mineraler och den har ett högt innehåll av omättat fett är den också välfigt kaloririk så den bör avnjutas med måtta. En matsked tahini räcker långt.

Var man kan köpa tahini?

I de flesta livsmedelsbutiker finns tahini antingen i gången med andra kryddor som jordnötssmör eller i gången med internationella livsmedel. Du kan också hitta den i en olika specialaffärer.

Hur man förvarar Tahini

Rör om din tahini väl innan du använder den, eftersom oljan separeras under förvaringen. När den väl har öppnats kan du behöva röra om oljan kraftigt tillbaka i sesampastan. Förvara burken i ditt kylskåp för att förhindra att den förstörs. Tahini håller i många månader, men oljorna blir härskna med tiden. Som med all mat vet näsan bäst – smaka och se om tahinin är färsk innan du har med den i maten.

Hur man gör Tahini

Om du vill göra din egen tahini är den goda nyheten att processen är superenkel. Ingrediensmässigt behöver du bara sesamfrön, olja och lite salt. Sprid ut 1 kopp sesamfrön på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader C, rör om med några minuters mellanrum, i 10-12 minuter, tills de doftar.

När de har svalnat så överför de rostade sesamfröna till en mixer eller matberedare och tillsätt 1/4 kopp olja (vi föredrar olivolja eller sesamolja). Mixa tills det är helt slätt, smaka av med salt och tillsätt ytterligare olja om det behövs. Förvara i kylskåp i en förseglad behållare.

Lämna en kommentar