Sumac

Sumac! Nej, jag pratar inte om den vilda sak som växer i din trädgård och som en gång gav dig kliande utslag. Även om den är besläktad är den sumak jag talar om långt ifrån giftig och utgör ett underbart gott tillägg till alla kryddskåp.

Vad är sumak?

Smak: Sur
Populäraste användning: Kryddblandningar, smaksättning av kött, sallader.

Sumakbusken, som är infödd i Mellanöstern, ger djupröda bär som torkas och mals till grovt pulver. Kryddan användes länge i Europa för att ge syrlighet åt många rätter tills romarna introducerade citroner i området. Även om det är mindre vanligt kan bären också säljas hela. Malet sumak är en mångsidig krydda med en syrlig citron-smak, även om den är mer balanserad och mindre syrlig än citronsaft. Ett litet strössel ger också en vacker färgklick till vilken maträtt som helst.

Mald sumak är allmänt tillgänglig på marknaderna i Mellanöstern, och efter hand håller den på att ta sig in i kryddgången i livsmedelsbutikerna. Förvara malen sumak i en lufttät behållare, borta från värme och ljus.

Hur man använder Sumac

Sumak är en mycket använd, viktig krydda i matlagning i Mellanöstern och Medelhavet. Den används i allt från torra rubs, marinader och dressingar. Men dess bästa användning är att strö över maten innan den serveras.

Den passar bra till grönsaker, grillat lamm, kyckling och fisk. Sumak är en av huvudkomponenterna i kryddblandningen za’atar och används som topping på fattoush-sallad och som en fin topping på dips som hummus.

Lämna en kommentar