Stora listan på olika typer av korv

Det finns många olika typer av korvar – vissa av dem har du kanske aldrig hört talas om!

I den här artikeln diskuterar vi alla typer av korvar: färska, kokta och saltade. Vi kommer också att tala om deras ursprung och hur korvar tillagas innan de äts.

Vad är en korv?

Enkelt uttryckt är det kött som har kryddats och stoppats i naturliga eller konstgjorda tarmar. Ordet ”korv” kommer från fornnordiskan och betyder böjd och stump. Passande namn tycker jag!

Spansk korv

Chorizo

Denna spanska korv tillverkas vanligtvis av fläsk, men kan också tillverkas av kyckling eller kalkon med paprika och vitlök som huvudingredienser. Den kryddiga och salta smaken kommer från rödvinsvinäger eller pimentón (rökt paprika).

Chorizo kan ätas som en egen rätt eller läggas till i olika recept, t.ex. kyckling och chorizo, kyckling och chorizosoppa och långsamkokande kyckling och chorizo.

Tysk korv

Bratwurst

Denna tyska korv har funnits sedan 1200-talet och tillverkas av finmalet griskött, nötkött eller kalvkött med kryddor som muskot, peppar, ingefära och muskot.

Brittiska korvar

Enligt English Breakfast Society finns det över 400 olika typer av korvar som produceras i landet.

I Storbritannien tillverkas korv vanligtvis av griskött, men andra typer av kött och smakämnen blir alltmer populära.

Korv finns på många middagsbord i hela landet, med populära klassiker som t.ex. korvgryta, korv och mos, korvbröd och naturligtvis som varmkorv.

Många korvsorter i Storbritannien är regionala, där recepten är en välbevarad hemlighet som gått i arv i generationer.

Cumberland korv

Cumberlandkorv är en berömd brittisk korv som har sitt ursprung i Cumberland, som numera ingår i Cumbria. Cumberlandkorven tillverkas av griskött, skorpa, vatten, svartpeppar och örter. Fläsket i en Cumberlandkorv är hackat snarare än malet.

Cumberlandkorv passar perfekt till potatismos, ärtor och löksås.

Lincolnshire korv

Som namnet antyder har dessa korvar sitt ursprung i grevskapet Lincolnshire. Till skillnad från Cumberlandkorven är Lincolnshirekorven grovt malda och den viktigaste örten är salvia.

Lorne korv

Lornekorven är en skotsk variant av fläsk- och nötkött, vars ursprung inte är helt känt.

Det som skiljer Lornekorven från andra sorter är att den inte har något hölje och att den är fyrkantig.

Lornekorv tillverkas av en kombination av malet fläsk- och nötkött som blandas med skorpa och kryddor.

Glamorgan korv

Glamorgankorv är en typisk walesisk korv som är vegetarisk, gjord av en blandning av ost och purjolök och belagd med brödsmulor.

Traditionellt används Caerphilly-ost som blandas med strimlad purjolök och sedan täcks av en blandning av ägg, brödsmulor och mjölk. De steks sedan.

Saveloy

Detta är en korv från England som innehåller finmalet griskött och ibland nötkött och är ljusröd/rosa i färgen. Saveloy korv är en favorit på många fish and chip-butiker i Storbritannien.

Saveloys är starkt kryddade och kryddade och tillagas vanligtvis genom att kokas eller grillas.

Och ja, du kan äta skalet på en saveloy!

Chipolatas

Även om det inte verkar finnas något slutgiltigt svar på chipolatas ursprung (vissa källor föreslår Frankrike, andra Italien), konsumeras och uppskattas de så mycket i Storbritannien att jag har tagit med dem här.

Chipolatas används ofta till grisar i filtar på grund av deras tunnare storlek och serveras ofta till en engelsk frukost. De är också ett bra val för att lägga i fingerrullar för att göra varmkorv.

Fransk korv

Boudin Blanc

En fransk vit korv som vanligtvis äts kall på smörgåsar i Frankrike, men som också kan serveras varm som huvudrätt med grönsaker som morötter och lök som kokas i smör tills de är mjuka och sedan blandas i boudin blanc innan den serveras över potatismos och beströs med persilja som garnering.

Italiensk korv

Salami

Salamirecept varierar beroende på var de produceras men innehåller i allmänhet salt, socker, svartpeppar, vitlökspulver/friska vitlöksklyftor (beroende på önskemål), torkade oreganoblad/friska oreganoblad (återigen beroende på önskemål), fänkålsfrön/fänkålsfröolja.

Psst! Du kanske är intresserad av det här: hur länge håller korv i frysen

Lämna en kommentar