Saffran

Saffran är ansvarig för den utmärkande ljusgula färgen och smaken i italiensk risotto, svensk lussebulle och spansk paella. Saffran är väldigt dyrt och det är en mödosam process att odla och skörda saffran. Men vad är det, varför är det den dyraste kryddan som finns och är det verkligen värt det?

Vad är saffran?

Smak: Söt, bitter
Mest populära användning: Det är en av de vanligaste smakerna.

Saffran är de torkade orangeröda pistillerna från en viss sorts krokusblomma. Det finns bara tre pistiller i varje blomma, och man måste skörda dem försiktigt för hand precis när blomman öppnar sig. Det krävs nästan 70 000 krokusblommor för att producera bara ett pund torkad saffran. Och därför har den en ganska hög prislapp.

Saffran har en mycket subtil smak och arom – vissa säger att den är blommig, andra säger att den påminner om honung och vissa säger att den är stickande. Smaken kan vara svår att sätta fingret på och beskriva. Om du strävar efter äkthet i rätter som paella och bouillabaisse måste du ha saffran. Det finns verkligen ingen ersättning för dess smak.

När du köper saffran ska du leta efter trådar som är jämnt långa och har en iögonfallande färg. Bry dig inte om trasig saffran, saffranspulver eller trådar som ser tråkiga och dammiga ut, de är inte värda priset.

Detta är definitivt en av de kryddor där det är värt att betala mer. Så kallad ”fyndsafran” är förmodligen mycket gammal eller blandad med saffransstilar (en annan del av krokus) eller ringblommor.

Är det värt kostnaden?

Saffran kan vara en omtvistad ingrediens. De som strävar efter autenticitet skulle aldrig göra ett klassiskt saffransbaserat recept utan den, och de med känsliga smaklökar skulle hävda att den tillför en unik smak som du inte kan hitta någon annanstans. För dem är den lilla nypa saffran avgörande för rätten, så den är värd den höga kostnaden.

Saffran är så dyrt att den kvalat in på min lista över den dyraste maten.

Men det finns de där ute som inte är lika oroliga för exakt smakreplikation och som bara vill ha en ungefärlig gul glöd utan att spendera en förmögenhet, så de väljer ett substitut som gurkmeja i stället.

Hur man använder saffran

Det räcker med några få trådar för att krydda och färga en hel maträtt. Tillsätt dem direkt i en maträtt eller låt trådarna dra i lite av matlagningsvätskan. Saffran används ofta i paella, bouillabaisse, risotto, andra risrätter och i olika europeiska bakverk.

Lämna en kommentar