Bockhornsklöver

Bockhornsklöver, även känd som methi och shambalileh, används både för sina blad och frön (både hela och malda) och är en unik och mycket väldoftande ingrediens.

Vad är bockhornsklöver?

Smak: Bitter, söt
Mest populära användning:Currypulver, kryddblandningar, teer.

Bockhornsklöver är en växt som är infödd i Asien och Medelhavsområdet och både frön och blad (färska eller torkade) är ätbara. Fröna är små, hårda och har en krympt rektangulär form som liknar torkade bönor eller majskärnor. Bladen är platta och spjutformade och strålar ut från en central stjälk. Även om båda luktar som karamell eller lönnsirap när de värms upp, är smaken ganska bitter, som bränt socker.

Förvara hel och mald bockhornsklöver i en lufttät behållare på en sval, torr och mörk plats i upp till sex månader. Färska bockhornsklöverblad har kort hållbarhet och bör användas omedelbart.

Hur man använder bockhornsklöver

Bockhornsklöver är vanligast i det indiska köket, men förekommer även i maträtter från Nordafrika och Mellanöstern. De malda fröna används ofta i currypulver, kryddblandningar, torra gnidningar och teblandningar. En nypa kan också strös över yoghurt, kokta grönsaker eller sås. Färska blad kan läggas till i sallader och tillagade rätter.

Lämna en kommentar