Så rensar du portabello

Portabellosvamp har på kort tid blivit en favorit på matbordet för många. Du hittar den bland frukt och grönt i de flesta butiker och den passar lika bra i pasta som på grillen. Varför inte fylla den med ost och använda i en smarrig vegetarisk hamburgare? Här hittar du tips på hur du rensar portabellosvamp och hur du kan använda den i matlagning.

Så förvarar och rensar du portabellosvamp

Att rensa portabello går snabbt och smidigt. Använd en kniv och en bakpensel för att skrapa bort jord som eventuellt kan sitta kvar med roten. Du behöver inte skära bort några av svampens delar eftersom hela svampen är ätlig. Tvätta den sedan i rinnande kallt vatten. Låt den inte ligga och dra i vatten eftersom den suger åt sig vätskan och bli fuktig. Innan tillagning är det bra att låta den rinna av ordentligt, annars är risken att den blir ångkokt snarare än stekt eller grillad vid tillagning.

Det är viktigt att svampen inte blir fuktig när den förvaras. Dessutom gillar den när det är mörkt och kyligt. Att förvara den i en papperspåse i kylskåpet är därför en bra idé. Under rätt förutsättningar håller den sig fräsch i över en vecka i kylskåp.

Nyttig och läcker

Portabello eller Abello som den också kallas är en brun variant av trädgårdschampinjon som skördas efter att den har fått växa sig riktigt stor. Precis som de allra flesta svampar är portabellosvamp rik på nyttigheter som kalium, selen och B-vitamin. Det som skiljer portabellosvamp från exempelvis vanliga champinjoner är att den är så stor och har en fast konsistens som gör att den verkligen förtjänar sin plats på matbordet. Dessutom är den smakrik och kalorisnål.

Mindre trevligt är att portabello, precis som vanliga champinjoner, innehåller fenylhydraziner som i stora mängder kan vara cancerframkallande. Det här är inget som behöver oroa vanliga konsumenter då alla experter verkar vara överens om att det är riskfritt att äta ungefär två kilo per år. Det är ungefär så mycket som svampälskare i Norden brukar sätta i sig av den läckra svampen.

Så tillagar du portabellosvamp

Portabellosvamp är mångsidig och den blir utsökt oberoende av om du väljer att ugnsbaka, steka eller grilla den. Det enda du vill undvika är att koka den, då försvinner nämligen mycket av den goda smaken och konsistensen kan bli märklig. Det populäraste sättet att tillaga portabello är att fylla den och tillaga i ugn eller på grillen. Den utgör ett perfekt alternativ till kött eftersom den har en fast konsistens och kan kombineras med många olika smaker i form av marinader och fyllningar.

Testa till exempel att skära av foten och fylla svampen med goda och smakrika ostar som mozzarella eller mögelost. Grilla eller ugnsbaka sedan svampen med hatten neråt. Den är klar efter cirka 25 minuter på 180-grader eller när osten är helt smält och svampen genomgrillad. Den går sedan utmärkt att äta som den är tillsammans med en matig sallad eller använda istället för traditionella biffar i en smaskig hamburgare.

Lämna en kommentar