Allt om kallskuret

Kallskuren mat har fått en mycket viktig och betydelsefull del i den svenska matkulturen. Ett vanligt missförstånd är att kallskuret bara lämpar sig på frukostmackan, men så är alltså inte fallet. Du kan med fördel använda dig av kallskuret som tillbehör till din matlagning. Några exempel på kallskuret är bland annat rostbiff, kalkon och skinka. Vill du kombinera kallt med varmt kan du servera köttet med potatisgratäng eller rostade grönsaker.

Innan vi dyker djupare in i de många samtalsämnen om kallskuret som det finns ska vi reda ut vad det egentligen är. Enkelt förklarat kan man säga att kallskuret är all typ av mat som serveras kall och som är skuren. På så vis är det egentligen precis som namnet beskriver. Ett mycket vanligt användningsområde är i samband med bufféer där man vill att maten ska kunna stå sig länge. En potatisgratäng som har blivit kall kanske inte är det roligaste, medan marinerad rostbiff på en bädd av sallad är en helt annan sak.

Vad kan kallskuret inkludera?

Kallskuret kan egentligen vara precis vad som helst som med fördel kan serveras kallt. Det betyder att det kan handla om olika ostar och charkuterier, men också grönsaker, rotfrukter och annat gott. Inom den italienska kulturen är kallskuret mycket vanligt förekommande och det finns många olika alternativ att välja mellan. Att servera en bricka med olika kex och ostar räknas som kallskuret, precis på samma sätt som ett större fat med skinkrullar kan göra.

När lämpar sig kallskuret?

Kallskuret kan användas nästan precis när som helst, men många väljer att använda sig av det i samband med bufféer eller vill tillställningar där man serverar plockmat. Orsaken till detta är helt enkelt för att det är enklare att slippa fundera på hur man ska hålla maten varm. Det kalla maten är naturligtvis inte kylskåpskall, utan har en mer rumstempererad temperatur. Uppläggningen brukar vanligtvis se ut som så att man använder sig av större (eller mindre) serveringsfat, men det är inte heller ovanligt med brickor i trä. Det sistnämnda är populärast i samband med ostar, men variationer kan förekomma.

Kan man göra kallskuret själv?

Letar du efter bra och enkla sätt att förbereda inför festen eller tillställningen är kallskuret ett av de bästa alternativen. Det är enkelt att förbereda, finns i alla möjliga former och kan stå sig länge utan att bli tråkigt eller dåligt. Här kan du välja mellan ett hav av olika typer av alternativ. Vill du inte bjuda på den klassiska rostbiffen kan du istället välja kalkonpastrami med avokado eller varför inte en välsmakande sparris med parmesan, rucola och lufttorkad parmaskinka?

Ett stort plus är att du har möjlighet att förbereda maten långt i förväg, alternativt ta ut den och servera med en mycket kort varsel. Vill du förbereda kött kan du t.ex. tillaga detta dagen innan och sedan skära upp det i fina bitar inför serveringen. På så sätt blir maten till festen inte något som orsakar dig huvudbry, utan istället något som blir roligt och bekymmersfritt.

Kallskuret för vegetarianer

Kallskuret är oftast förknippat med kött, men hur ska man då göra om man är vegetarian eller om man ska bjuda enbart på vegetariskt? När det kommer till vegetariska alternativ är marknaden och utbudet idag väldigt stort. Det betyder att du med fördel kommer att kunna hitta många olika typer av produkter och råvaror att använda dig av.

Några exempel på vegetariskt kallskuret är pepperoni, rökt skinka och skurna filéer av ”kyckling”. Ja, det ser åtminstone ut som kyckling. Alla dessa produkter är istället tillverkade av quorn, vilket har blivit ett av de mest populära substituten för kött för vegetarianer.

Kallskuret till middag

Orkar du inte stå och värma upp lövbiffen eller fläskfilén från dagen innan? Inga problem! Kallskuret är inte bara något som lämpar sig bra för fest och buffé med många människor, utan fungerar minst lika bra för en vanlig middag med familjen. Varför inte bjuda på rostbiff, strimlor av lövbiff eller kycklingfilé som kallskuret? Vill du kombinera kan du med fördel ha något varmt vid sidan om, t.ex. någon form av gratäng eller rostade potatisklyftor. I annat fall går det minst lika bra med kalla tillbehör, t.ex. en härlig potatissallad med örter och citron.

Lämna en kommentar