Så torkar du gräslök

Vill du bevara din färska gräslök och kunna använda den året runt? Den här guiden kommer att steg för steg gå igenom hur du torkar gräslök i ugnen.

I år har jag ett viktigt uppdrag. Ett uppdrag att spara mina örter. Jag vill bevara så många örter från min trädgård som möjligt så att jag kan känna smaken av sommar hela året runt.

Redan tidigt på våren började jag att göra gräslöksblomsvinäger och gräslökssmör. Nyligen har jag gjort mängder av mjölkfri pesto på basilika (som jag har fryst in) och örtsalt. Den senaste veckan bestämde jag mig för att det var dags att klippa ner min gräslök. De började se lite vissna ut, och jag ville spara så mycket gräslök som möjligt. Istället för att göra mer gräslökssmör valde jag att göra en stor omgång av torkad gräslök i ugnen.

Så torkar du gräslök i ugnen

Skölj och torka gräslöken. Hacka i små bitar. Hacka en större mängd gräslök på en gång.

Lägg bakplåtspapper eller en bakmatta i silikon på en bakplåt. Genom att använda ett bakplåtspapper eller en bakmatta blir det enklare att få loss gräslöken från bakplåten. Bred ut gräslöken i ett lager. Undvik att lägga ett för tjockt lager av gräslök eftersom det gör att torktiden blir mycket längre.

Ställ in ugnen på dess lägsta möjliga temperatur (oftast antingen 65°C eller 75°C, beroende på vilken ugn du har). Sätt in plåten med gräslöken och placera en träslev vid ugnsluckans öppning så att den inte stängs igen helt och hållet. Titta till gräslöken efter ungefär 25 minuter och fortsätt sedan att kolla den var 10:e minut. När gräslöken känns torr och knastrig så är den klar.

Om du inte är säker på att gräslöken är färdigtorkad bör du låta den ligga framme i rumstemperatur i minst en timme innan du för över gräslöken till en kryddburk.

Förvara den torkade gräslöken i en lufttät behållare tillsammans med dina andra torkade kryddor och örter.

Använda torkad gräslök

Torkad gräslök är otroligt användbar eftersom smaken bevaras mycket bra. Jag brukar använda torkad gräslök på samma sätt som jag använder lökpulver. Smaken är bra men för att den ska komma helt till sin rätt bör du koka löken i fett eller någon annan vätska. Jag har ersatt färsk gräslök med torkad i mina sauterade portabellos, och gräslök fungerar även bra i alla typer av smöriga såser. Torkad gräslök är också mycket smidigt att använda som garnering på redan välsmakande maträtter som behöver lite extra prydnad.

Lämna en kommentar