Så mycket saft finns det i en citron

Många recept kräver citronjuice men de beskriver inte hur mycket citronjuice det finns i en citron.

En normalstor citron ger 2-3 matskedar citronjuice.

Det finns ingen exakt regel för hur mycket juice citroner ger. Problemet är att citroner varierar i storlek – och ju större de är, desto mer juice innehåller de. Med andra ord räcker det kanske inte att köpa en liten citron för ett recept som kräver flera matskedar juice. Och utan tillräckligt med citronsaft kan smaken i din mat påverkas.

För att ta reda på exakt hur mycket juice en citron innehåller pressade jag saften från nästan ett dussin citroner – små, medelstora och stora – och jämförde resultaten. Skillnaderna var minimala, men ändå tillräckliga för att påverka hur ditt recept smakar.

Så nästa gång du ska göra en cocktail med citroninblandning eller en sås med brunt smör och receptet kräver en viss mängd juice, kan du använda den här hjälpsamma guiden. Här är den exakta mängden juice i en citron, oavsett storlek:

1 liten citron = 2-3 matskedar färsk saft.
1 medelstor citron = 4 matskedar färsk saft.
1 stor citron = 5 matskedar färsk saft.
Om ditt recept kräver 3 matskedar citronsaft behöver du köpa minst en liten citron. Omvänt, om ditt recept kräver saften från en citron och allt du har är citronjuice på flaska, så vet du att du behöver mellan 3 och 5 matskedar juice.

uppskuren citron

Hur man pressar en citron

Vissa citroner är svårare att pressa än andra, vilket innebär att du kan lämna dyrbar oanvänd saft kvar. Du kan dock maximera mängden juice du får ur en citron genom att använda några enkla knep:

Innan du gör något, massera försiktigt citronen genom att rulla den över en skärbräda. Detta hjälper till att mjuka upp citronen och gör den mycket lättare att safta.
Skiva citronen på mitten på tvären i stället för på längden.
Jag är gammalmodig, så jag gillar att safta citroner för hand. Det behövs inga tjusiga köksredskap (bara en liten skål för att fånga upp saften) och det är lättare att komma in i varje citronhalva. Ta det från personlig erfarenhet, prova INTE detta om du har ett öppet sår på handen – bär latexhandskar eller använd en citruspress istället.
När du juicer, oroa dig inte för att fånga upp kärnorna. Du kan alltid gräva upp dem ur saften senare med en hålslev.
Nu när du vet hur mycket saft som finns i en citron kan du göra dessa läpp-smickrande goda citronrecept och handla i grönsaksavdelningen med tillförsikt.

Lämna en kommentar