Kan Ramen-nudlar bli dåliga?

Du börjar din resa med ramen. Kanske har du provat det några gånger i en ramenbutik eller hört dina vänner säga hur gott det är. Så för att börja med bestämde du dig för att köpa några nudlar. Kan nudlar till ramen bli dåliga?

Eller kanske du inte anser dig själv vara någon stor kock och bara har köpt några förpackningar med snabbnudlar. Och efter några månader står några av dem fortfarande i skafferiet. Och nu undrar du hur länge de håller och om du fortfarande kan använda dem.

Eller så har du bestämt dig för att höja nivån och köpt färska vetenudlar för att laga en ramen med kyckling eller nötkött till en helgmiddag. Och nu är du inte riktigt säker på om de färska nudlarna ska kylas eller inte. Eller om du på grund av deras korta hållbarhet kan frysa in de oanvända nudlarna.

Om du vill lära dig ett och annat om ramen-nudlar kan du läsa vidare. I den här artikeln pratar vi omförvaring, hållbarhet och om hur ramen-nudlar blir dåliga. Vi täcker instant, torkade och färska nudlar, så oavsett vilken sort du har valt har vi täckt dig.

Hur man förvarar Ramen-nudlar

Det finns i princip tre olika varianter av ramen-nudlar. Det finns torkade snabbnudlar, som vanligtvis säljs i blockform. Sedan finns det vetennudlar som liknar tjock spaghetti. Och sist, de färska ramen-nudlarna som oftast används i ramenbutiker.

Observera att vissa purister säger att torkade snabbnudlar inte har något med ramen att göra, förutom att det kanske står ”ramen” på etiketten. Men för den här artikelns skull kan vi säga att torkade snabbnudlar också är ramen-nudlar. Låt oss nu tala om förvaring.

Torkade snabbnudlar behöver egentligen inte mycket när det gäller förvaringsförhållanden. Låt förpackningarna stå på ett mörkt och torrt ställe i rumstemperatur, så är allt bra. Även om du i nästan alla fall använder hela blocket med torkade nudlar kan du dela upp det i mindre block om det behövs. Och för att förvara resten är det bara att slänga det i en återförslutningsbar påse eller en lufttät behållare och lägga tillbaka det där det var tidigare.

När det gäller vetennudlar är förvaringsriktlinjerna inte mycket annorlunda. Välj en sval och torr plats, bort från solljus och värmekällor. Skafferiet eller ett skåp i köket duger utmärkt.

När du har öppnat förpackningen, förslut den ordentligt om möjligt, eller överför den till en lufttät behållare eller en fryspåse. Det är i stort sett samma sätt som vi går till väga för att förvara torr pasta.

Sist men inte minst finns det färska nudlar. Om du väljer denna sort bör du kyla ner nudlarna så snart du har fått hem dem. Om du inte är säker på om dina är färska eller inte, om de fanns i kylavdelningen är de färska.

Om du inte använder alla på en gång, se till att resten är ordentligt förseglade i kylskåpet. Återigen är fryspåsar supernyttiga här. Och eftersom färska nudlar inte håller så länge är det helt logiskt att frysa in dem.

Det visar sig att färska nudlar fryser in riktigt bra. Frys in dem i originalförpackningen om de är oöppnade, använd en fryspåse eller dubbla paketet med aluminiumfolie om det är öppnat. Tina nudlarna i kylskåpet över natten.

Hur länge räcker Ramen-nudlar?

Låt oss återigen börja med torra nudlar. De har vanligtvis en hållbarhet på några år. På etiketten finns säkert ett bäst-före-datum, och eftersom dessa nudlar har vissa konserveringsmedel kan de lätt hålla i flera månader efter det datumet.

När det gäller pasta – som vetennudlar – finns det också ett datum på etiketten. Men eftersom denna produkt inte är lika högbearbetad som snabbnudlar är deras hållbarhet vanligtvis runt ett år, kanske ett och ett halvt år. Och även om nudlarna definitivt håller god kvalitet i några månader efter det datumet, försämras de med tiden och håller definitivt inte för evigt.

Färska nudlar har definitivt den kortaste hållbarheten. De håller vanligtvis i 2-3 veckor i kylskåpet. Om du behöver förvara dem längre är det bäst att frysa in dem.

Om du undrar kan du också frysa in snabbnudlar och vetennudlar, men deras hållbarhet är ganska lång, så det är oftast ingen idé att göra det.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Instant Ramen-nudlar + 1 år 
Vete ramen noodes + 3 – 6 månader 
Färska nudlar för Ramen 2 – 3 veckor

Observera att perioderna ovan endast är uppskattningar.

Så här vet du om Ramen-nudlar har blivit dåliga

Så innan du förbereder buljongen, misopastan (om du använder den) och all annan mat som du vill lägga till i skålen, är det väl klokt att se till att nudlarna är färska, eller hur?

När det gäller torkade nudlar för omedelbar konsumtion bör de vara bra så länge som det inte har kommit in fukt i förpackningen.

Öppna väskan och titta noga på blocket från alla sidor. Krossa sedan nudlarna med fingrarna och kontrollera att det inte finns något som inte borde finnas där, som mögel eller insekterGe nudlarna en sista sniffning, och om allt är okej är de säkra att äta.

För vetennudlar är tillvägagångssättet ungefär detsamma. Se till att maten är torr, att det inte finns några insekter i förpackningen och att den inte luktar illa.

Både snabbnudlar och deras vetevänner förstörs inte ofta på ett sådant sätt att de inte är säkra att äta. Det värsta som kan hända är att nudlarna smakar lite gammalt efter tillagningen och det är det mesta.

Färska ramennudlar är dock fuktiga och kan faktiskt mögla om de förvaras för länge eller under suboptimala förhållanden.

Det första du ska göra är att leta efter tecken på mögel eller mörka fläckar på nudlarna. Nästa sak är att ge dem en ordentlig doft för att se om de luktar rätt. Om allt verkar rätt och du inte förvarar de färska nudlarna för länge (t.ex. över en månad) bör de vara helt säkra att tillaga.

Lämna en kommentar