Kan man frysa in chokladkaka?

Vem älskar inte en utsökt bit chokladkaka som smälter i munnen? Oavsett om du firar ett speciellt tillfälle eller bara är överseende är chokladkaka den perfekta behandlingen och kan toppas med glass, gräddfil eller till och med en massa tjock vaniljsås!

Men hur du än försöker, kommer du förmodligen att ha svårt att äta upp en hel chokladkaka på en gång (om du inte är Bruce i Matilda, förstås!) Så är det möjligt att frysa in chokladkaka och återvända till den någon gång i framtiden?

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in chokladkakor. Chokladkaka kan frysas i cirka 3 månader.Även om det finns många olika varianter av chokladkaka, fryser de allra flesta svampbaserade kakor med en smörkrämliknande glasyr in perfekt, förutsatt att du täcker dem väl.

Hur man fryser chokladkaka

Det går att frysa chokladkakan hel eller i skivor, men vi rekommenderar det sistnämnda. Det gör processen med att frysa och tina upp mycket enklare och underlättar också portionsbestämningen. Nedan följer de steg du behöver ta:

 1. Låt svalna
  Du bör aldrig lägga en varm tårta i frysen. Det skapar kondens och förstör tårtans struktur. När du har tagit ut din svamp ur ugnen ska du se till att tårtan har svalnat till rumstemperatur innan du fortsätter med följande steg.
 2. Skiva
  Om du inte behöver bevara chokladkakan hel till en kommande fest är det bra att skära den innan du fryser in den, särskilt om det rör sig om rester. Det är upp till dig hur stora skivor du vill ha, naturligtvis!
 3. Inplacera
  Inplacera
  varje chokladkaka i stark plastfolie. Det är bäst att slå in kakan dubbelt så att den inte går sönder i frysen.
 4. Placera dem i en frysbar behållare
  När du har packat in varje skiva individuellt lägger du dem i en lämplig storlek på en frysbar behållare.
 5. Märk, försegla och frys in
  Skriv datumet för tillagning av chokladkakan och bäst-före-datumet på behållarens lock innan du förseglar och flyttar lådan till frysen.

3 tips för att frysa chokladkaka

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in chokladkaka för att få bästa möjliga resultat:

 • Frys in individuellt– Om du vill frysa in hela kakan kan du överväga att frysa in den innan du sätter ihop den. Det är en bra idé att frysa in svamparna och frostingarna separat, liksom eventuella andra fyllningar eller lager. När din chokladkaka sedan har tinats upp kan du sätta ihop den och dekorera den som du vill.
 • Undvik dekorationer – Bräckliga dekorationer och andra toppings bör inte ingå i kakan om du planerar att frysa in den. Detta beror på att toppingen på din tårta lätt kan skadas i frysen, så genom att lämna bort dekorationer tills din tårta har tinats upp sparar du tid på tårtrestaureringar!
 • Frys in längst bak– För bästa resultat placerar du chokladkakan längst bak i frysen, där den är som kallast. Mat längst fram i frysen börjar tina om dörren är öppen i några sekunder och fryser sedan igen när dörren stängs. Dessa fluktuationer kan försämra kvaliteten på din mat, och särskilt kakor kan förlora fukt om de utsätts för dessa temperaturväxlingar.

Hur länge kan man frysa chokladkaka?

Du kan frysa chokladkakor i cirka tre månader.

Tänk på att ju fräschare din chokladkaka är när du fryser in den, desto fräschare blir den när den tinas upp! Så om du har rester är det en bra idé att lägga dem i frysen så fort du kan, i stället för att lämna dem i kylskåpet.

Du kan frysa chokladkakan i upp till 3 månader

Hur tinas chokladkakan upp?

När du är redo att njuta av en chokladkaka tar du ut den ur frysen och ställer den i kylskåpet. Låt dig inte frestas att skynda på saker och ting genom att tina upp chokladkakan i mikrovågsugnen, eftersom det kan förstöra dess önskade konsistens.

Om du ska tina upp en hel chokladkaka är det bäst att ta bort delarna kvällen innan du ska dekorera och njuta av den, eftersom det kan ta upp till tolv timmar att tina upp den helt och hållet.

Kan man frysa in chokladkakan igen?

Alla typer av kakor som tinats upp i kylskåpet kan frysas in igen. Men med detta sagt är det inte tillrådligt. Fuktinnehållet är en av de viktigaste faktorerna när du bakar en chokladkaka, och om du fryser den mer än en gång kan det leda till att svampen torkar ut.

Det är främst av denna anledning som vi rekommenderar att du skär din chokladkaka i skivor innan du fryser in den, så att du inte behöver oroa dig för slöseri i framtiden.

Fryser chokladkakor in bra?

Chokladkaka, liksom många andra svampbaserade kakor, fryser in extremt bra.

Kom ihåg att slå in varje enskild skiva ordentligt för att skydda dem från frysbränna och torkning, och se till att frysa in tårtan så fort du kan efter att du har förberett den för att bevara dess färskhet.

På det hela taget bör du inte ha några problem när du ska frysa in din chokladkaka, det enda du behöver oroa dig för är vad du ska njuta av den med!

Kan man frysa chokladkaka med glasyr?

Även om glasyren kan frysas, om du kan förbereda chokladkakan utan glasyr, kommer du att upptäcka att den fryser lite bättre. Du kan sedan göra en omgång färsk glasyr eller ganache att toppa kakan med när den har tinats upp.

Lämna en kommentar