Så här värmer du rostad potatis (plus tips om förvaring!)

Rostad potatis är en av mina favoriträtter. Min förkärlek för dem kan inte överdrivas – med deras krispiga kanter, lockande gyllenbruna färg och starka smak, som höjer smaken i många rätter som sallad, kyckling, biff och fiskrätter.

Dessutom har dessa potatisar oändliga möjligheter när det gäller variationer. Jag blandar ofta gräddfil, gräslök, lök, baconbitar och cheddarost för en krämig smakprofil.

Min förtjusning över detta tillbehör, som gör att jag alltid vill skapa en stor sats av det, resulterar i slutändan i rester. Som tur är har jag upptäckt smarta metoder för att värma upp rostad potatis, vilket gör dem godare och bättre att konsumera.

Tricket är att först kontrollera maträttens kvalitet innan man värmer den. När det är gjort är dina potatisar redo för återuppvärmning!

Låt oss nu utforska hur man kan värma upp rostad potatis på fyra olika sätt.

Hur man förvarar rostad potatis

Tänk på att du måste säkerställa kvaliteten på din kokta potatis innan du överväger att lagra den. Som regel bör du inte låta din kokta mat stå ute i mer än två timmar eftersom den kan vara osäker att äta längre.

Om du gör rostad potatis till en måltid och inser att du kommer att ha massor av rester är det bäst att förvara dem i kylskåp eller frys!

Om möjligt rekommenderar jag att du inte kombinerar kryddorna och potatisen förrän de är redo att serveras. Detta för att undvika förändringar i maträttens smak.

Vanligtvis håller sig kokta potatisar i kylskåpet i upp till fem dagar. Det bästa vore att förvara dem i en grund lufttät behållare eller plastpåse för att hålla potatisen fräsch.

Om du vill förlänga hållbarheten bör du överväga att frysa in dem. Förvaringsprocessen är ganska okomplicerad.

 1. Låt den kokta potatisen svalna helt och hållet.
 2. Lägg dem i en kraftig fryspåse för att undvika frysbränna. Fyll inte påsen för mycket med potatis för att säkerställa att potatisen inte fryser ihop.
 3. Märk påsen för att hålla reda på datumet.
 4. Lägg den sedan i frysen.

Om potatisen förvaras på rätt sätt behåller den sin kvalitet i upp till 12 månader.

Kan man värma upp rostad potatis?

Ja, du kan värma upp rostad potatis.

Men innan du värmer upp dem ska du se till att potatisen förvaras på rätt sätt. Det rekommenderas att du förvarar dem inom två timmar efter tillagningen. Kassera rostade potatisar om de står kvar i mer än två timmar eller över natten i rumstemperatur.

Så här värmer du rostad potatis på nytt

Det finns fyra sätt att värma upp den rostade potatisen på. Du kan värma dem i ugnen, i mikrovågsugnen eller i en air fryer. Varje metod har sin egen svårighetsgrad, men om du följer stegen noggrant behöver du inte oroa dig!

Uppvärmning av rostad potatis i ugnen

Den viktigaste aspekten att tänka på när du värmer upp rostad potatis, särskilt när den har förvarats i kylskåp eller frys, är att undvika att potatisen blir blöt eller mosig i slutet av matlagningen.

För att se till att de inte slutar så, bör du dra nytta av ugnsmetoden. Lita på mig när jag säger att det är det bästa sättet att återuppvärma rostad potatis!

Här är stegen för att värma upp rostad potatis i ugnen.

 1. Förvärm ugnen till 200 grader C.
 2. Lägg potatisen på en plåt och täck den med folie. Se till att det finns utrymme mellan potatisarna så att de inte klistrar ihop.
 3. Värm potatisen i 10-15 minuter.
 4. Ta ut ur ugnen och servera.

Om du vill göra potatisen krispig kan du värma den i ugnen i ytterligare fem minuter utan folie.

Uppvärmning av rostad potatis i mikrovågsugn

Mikrovågsugn är det bästa alternativet för dem som har bråttom. Det är också den enklaste och snabbaste uppvärmningstekniken för rostad potatis.

Uppvärmningsprocessen är dock ganska utmanande. Om den inte utförs på rätt sätt kan det sluta med att du får mustiga, hårda eller till och med torra potatisar.

 1. Täck potatisen med en fuktig pappershandduk. Du kan också använda plastfolie som tål mikrovågsugn.
 2. Lägg dem i en mikrovågsugnssäker skål.
 3. Koka potatisen i en minut eller två på låg eller medelhög temperatur.
 4. Servera och njut!

Uppvärmning av rostade potatisar i en air fryer

Ett annat bra sätt att värma upp rostad potatis och samtidigt hålla den lika krispig är att värma upp den i en luftfrys.

Här är några steg för att värma upp rostad potatis i en air fryer.

 1. Placera den kokta potatisen i korgen eller på gallret i fritösen.
 2. Ställ upp din fritös på 180-200 grader C.
 3. Värm dem i tre till fyra minuter.
 4. Servera den uppvärmda stekta potatisen varm.

Tips för att förvara rostad potatis

Precis som alla andra rätter riskerar rostad potatis att förstöras, särskilt om du inte kylar den inom två timmar efter tillagningen.

Här är några tips för att förvara rostad potatis på rätt sätt:

 1. När du fryser in rostad potatis bör du lägga den i en kraftig fryspåse för att undvika frysbränna.
 2. Fyll inte för mycket potatis i fryspåsen så att potatisen inte fastnar ihop.
 3. Använd en permanent markeringspenna för att märka fryspåsen.
 4. Om möjligt, blanda inte kryddorna och potatisen förrän de är färdiga att serveras.
 5. Kontrollera kvaliteten på din kokta potatis innan du överväger att lagra den. Kassera den om den står kvar i mer än två timmar i rumstemperatur.

Slutsatsen

Nu när du redan är utrustad med de smartaste knepen och tipsen för att återuppvärma rostad potatis är det dags att du får tillbaka den himmelska godheten i din favoriträtt!

Men innan du värmer upp dessa potatisar ska du se till att kontrollera deras kvalitet. Kassera dem om de ligger i rumstemperatur över natten. Samma sak föreslås om de redan har en obehaglig lukt eller utseende.

Lämna en kommentar