Hur man snabbt tinar frysta räkor

Hur man tinar frysta räkor snabbt! Du lagar räkor till middag och inser att du har glömt att ta ut de frysta räkorna ur frysen? Oroa dig inte, det finns några sätt att snabbt och enkelt tina dina räkor så att de är redo att tillagas.

Vad är det bästa sättet att tina upp räkor?

Räkor är en av de mest populära fisk- och skaldjursvarorna, men de kommer oftast frysta. Dessa kräftdjur är mycket lättförstörbara och det bästa sättet att hålla dem fräscha och längre är att frysa dem omedelbart efter att de fångats.

Räkor säljs vanligen hela, skalade eller oskalade. Den metod du ska lära dig idag fungerar för alla typer av frysta räkor, oavsett om de är tillagade eller inte.

Du kan tina dina frysta räkor på tre olika sätt: med kallt vatten, i kylskåpet eller i mikrovågsugnen. Alla dessa metoder fungerar, men var och en har sina egna för- och nackdelar som du bör överväga innan du bestämmer dig för vilken metod du ska använda.

Hur man tinar frysta räkor i kylskåpet över natten

Det bästa och säkraste sättet att tina upp räkor är i kylskåpet. Denna metod tar längst tid, men den förhindrar att räkorna blir överkokta eller utvecklar bakterier medan de tinas upp.

För att tina dina frysta räkor i kylskåpet lägger du räkorna i en skål eller tallrik och lägger den längst ner i kylskåpet över natten.

Det kan ta mellan 5 och 24 timmar för räkorna att tinas upp, beroende på storlek.

Tina frysta räkor i kallt vatten

Den här metoden är det näst bästa sättet att tina frysta räkor. Det går snabbare än att använda kylskåpet och det förhindrar också att räkorna överkokas (förutsatt att du använder kallt vatten).

Om du vill tina dina räkor med kallt vatten lägger du dem i en förseglad plastpåse och lägger dem i kallt vatten i cirka 15 minuter.

Kontrollera efter 15 minuter om räkorna har tinats upp. Om de inte är det, byt vatten och ta bort eventuell lös is från påsen och fortsätt att blötlägga räkorna i vatten i ytterligare 5-10 minuter. Upprepa processen tills räkorna är helt tinade.

När räkorna är tinade kan du tillaga dem direkt eller ställa dem i kylskåpet.

Alternativt

Lägg de frysta räkorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten tills isen smälter helt och hållet. Använd inte varmt eller hett vatten eftersom det börjar koka räkorna.

Tina frysta räkor i mikrovågsugn

Detta är det snabbaste sättet att tina dina frysta räkor, men det finns en risk för att räkorna kokar om du inte är försiktig.

För att tina dina frysta räkor i mikrovågsugnen börjar du med att lägga räkorna i en skål som tål mikrovågsugn.

Ställ in skålen i mikrovågsugnen och använd mikrovågsugnens avfrostningsfunktion för att avfrosta enligt räkornas vikt. Om din mikrovågsugn inte har någon avfrostningsfunktion kan du minska mikrovågsugnens effekt till cirka 20-30 % av full effekt. På så sätt tinar mikrovågsugnen upp räkorna och kokar dem inte.

Öppna mikrovågsugnen då och då, till exempel varannan minut, för att kontrollera räkorna eller tills de är helt tinade. Ta ut de tinade räkorna ur mikrovågsugnen och tillaga dem omedelbart.

PS: Se till att tvätta händerna med tvål omedelbart efter att du har hanterat de råa räkorna.

Kan man frysa in räkor igen efter att de tinats upp?

Ja, du kan frysa in räkor som tidigare tinats upp i kylskåpet inom 1-2 dagar. Även om det inte riktigt rekommenderas eftersom det avsevärt försämrar kvaliteten på räkorna med tiden.

Räkor innehåller i grunden mycket vatten och när de fryses expanderar vattnet och bryter sönder räkans cellväggar.

När du tinar och fryser in räkor flera gånger, bryts proteinet i räkorna ner, vilket gör dem mosiga och mindre smakrika. Även om det är möjligt att frysa upptinade räkor igen, undvik det om du kan.

Tips

Tina endast den mängd räkor du behöver, eftersom du inte kan frysa upptinade räkor igen.

Undvik att tillaga räkor direkt från frysen, eftersom det kan leda till att räkorna blir överkokta. Tina alltid räkorna innan du tillagar dem.

När du är osäker bör du alltid vara försiktig. Om du efter att ha tinat upp räkorna känner att de inte är eller luktar som de ska, kasta dem.

Lämna en kommentar