Hur man fryser björnbär

Söta och läckra – björnbär är en av sommarens mest läckra godsaker. Det enda problemet är att björnbären är i säsong under en mycket kort period.

Om du gillar björnbär kan du lagra dina favoritbär och njuta av dem året runt! Så vad är det bästa sättet att förvara björnbär? Kan man frysa in dem?

Låt oss ta reda på det!

Kan man frysa björnbär?

Ja, det kan du verkligen! Björnbär fryser in bra, så om du planerar att förvara dem länge är det bästa sättet att frysa dem. Men för att se till att dina björnbär förblir smakrika är det viktigt att lära sig rätt sätt att frysa in dem.

Samla ihop dina förnödenheter

Det är så frustrerande när jag börjar med ett projekt som att frysa in färska björnbär och inser att det jag behöver är helt utom räckhåll. En av de bästa sakerna jag försöker göra när jag lagar mat eller arbetar i köket är att samla ihop alla mina förnödenheter först.

  • Durkslag
  • Bakplåt med ”höga” sidor
  • Pappershanddukar
  • Pergamentpapper
  • Fryspåsar

Hur fryser man björnbär?

Att förvara björnbär är enklare än vad du kanske har trott. Scrolla ner för att ta en titt på steg-för-steg-instruktioner om hur du fryser björnbär.

Steg 1 – Tvätta björnbären

Börja med att tvätta björnbären. Tänk på att detta är ett mycket känsligt bär så du vill inte skrubba för hårt. Tvätta dem istället mycket försiktigt med kallt vatten för att se till att de inte skadas i processen.

När du tvättar bären, ta dig tid att ta bort alla torra eller ruttna bär. Du vill inte att de ska blandas med dina frysta björnbär!

Steg 2 – Sprid ut björnbären på en bricka

När bären är ordentligt rengjorda kan du torka dem med en pappershandduk. Låt dem stå under en fläkt eller i ett luftigt utrymme så att de torkar ordentligt. Klä en bakplåt med pergamentpapper och fördela björnbären på den.

Glöm inte att använda pergamentpappret. Annars kommer bären att fastna i botten av plåten när de fryser.

Steg 3 – Frys björnbären

Ställ in brickan i frysen. Se till att brickan står på en jämn yta, annars rullar bären över på ena sidan. Bären kommer att frysa om några timmar. Det är dock bäst att låta björnbären ligga i frysen över natten.

Steg 4 – Överför till en påse

När bären har frusit fast är det dags att överföra dem från brickan till en kraftig fryspåse. Pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen.

Det är bäst att använda en vakuumförseglingsapparat för att försegla påsarna. Men om du inte har någon sådan kan du använda ett sugrör för att suga ut luften ur påsarna. Placera påsen i frysen och du är redo att börja!

Måste man tvätta björnbär innan man fryser dem?

Medan den ovan nämnda metoden kräver att du tvättar frukterna innan du lagrar dem, är det inte nödvändigt att tvätta björnbären. Du kan frysa in björnbär utan att tvätta dem och du kan tvätta dem senare när du använder dem.

Tänk dock på att det ibland är bäst att använda frysta björnbär utan att tina dem först. Detta gäller särskilt när det gäller att använda frysta björnbär i bakverk.

Så om du planerar att använda frysta bär i sådana recept är det bäst att tvätta dem innan du fryser in dem.

Hur tinas björnbär upp?

Upptinade björnbär används vanligen i recept där den extra fukt som kommer från upptining inte är ett problem. För att tina upp björnbären, lägg dem i en lufttät plastpåse och lägg den i kallt vatten. Dina björnbär kommer att tinas upp på cirka 10 till 15 minuter!

Hur använder man frysta björnbär?

Du kan använda frysta björnbär på flera olika sätt. Oftast används de i bakverk som björnbärspajer och muffins. Men du kan också använda dem för att göra glass, smoothies, såser eller andra rätter som kräver björnbär. Du kan också äta halvt upptinade björnbär för att njuta av dem som söta, läskande godsaker!

Hur länge håller björnbär i frysen?

Björnbär kan hålla sig i frysen i upp till ett år. Det är dock bäst att konsumera dem inom de första 6-9 månaderna.

Tips och tricks

Vill du lära dig hur du fryser björnbär som ett proffs? Här är några tips och tricks för dig!

  • Om du fryser in många björnbär åt gången kan du lägga mer än ett lager björnbär i en behållare. Se dock till att du separerar alla lager med hjälp av pergamentpapper.
  • Täck alltid över björnbären innan du lägger dem i frysen. Lämna dem inte heller i frysen för länge eftersom de är ömtåliga och lätt får frysbrännsskador.
  • Du kan också förvara björnbär i block. Istället för att sprida ut dem på en bricka, lägg dem helt enkelt i en skål och låt dem frysa in. Tänk dock på att dina björnbär kommer att klumpas ihop när de väl är frysta. Oavsett det kommer de att smaka likadant.

Nu när du vet hur du fryser björnbär kan du alltid ha din favoritfrukt till hands. Så förvara björnbär redan idag och använd dem året runt för att göra dina favoriträtter baserade på björnbär!

Lämna en kommentar