Så fryser du in äggulor

Alla hemmabagare har säkert någon gång stött på ett recept som endast kräver äggvita! När du har avslutat ditt bakande har du alltså en skål full av äggulor och ingen omedelbar användning för dem. Så det väcker frågan: Kan man frysa in äggulor?

Ja, du kan frysa in äggulor. Äggulor kan frysas i cirka 6 månader. Äggulor tjocknar när de fryses, vilket innebär att de blir oätliga om du inte förbereder dem ordentligt. Du måste vispa dem tills de är slätflytande och tillsätta en nypa salt innan du lägger dem i påsar och lägger dem i frysen.

Kan man frysa om äggulor?

Nej

Fryser äggulor in bra?

Ja

Hur man fryser äggulor

Att frysa in äggulor är ett bra sätt att se till att den här läckra delen av ägget inte går till spillo när den inte behövs i ett visst recept. Men som sagt, om du skulle frysa in äggulor som de är skulle de tjockna och få en geléartad konsistens i frysen, vilket skulle göra dem oanvändbara i de flesta recept.

Nedan följer de steg som krävs för att frysa in överblivna äggulor.

 1. Slå
  Lägg äggulorna i en skål och vispa dem tills de är jämna. Vispa dem sedan i någon minut eller så tills du är nöjd med att de är fina och rinnande.
 2. Tillsätt salt
  Tillsätt en nypa salt till äggulorna och rör om en sista gång.
 3. Häll upp i en fryssäker påse
  Du är nu redo att hälla äggulorna i en fryssäker påse eller behållare. Om du använder en påse, se till att den är relativt fast, eftersom du inte vill att din påse med äggula ska dela sig i frysen!
 4. Märka och frys in
  Skriv datumet för tillagningen av äggen på framsidan av den fryståliga påsen eller behållaren. Det är också bra att anteckna hur många äggulor som finns i påsen, eftersom det inte är lätt att avgöra när de väl har vispats. Du kan sedan försegla påsen och placera den i frysen i upp till sex månader.

3 tips för att frysa äggulor

Nu när du vet hur du fryser dem har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser äggulor för att få bästa möjliga resultat:

Tillsätt socker i stället för salt
Om du inte gillar tanken på att tillsätta extra salt till dina ägg kan du i stället tillsätta en nypa socker eller lite ljus sirap innan du lägger påsen i frysen. Detta hjälper till att förhindra att äggulorna tjocknar.

Kyl inte längre än 48 timmar i kylskåp.
När du har tagit bort äggen från skalen bör du inte kyla dem längre än ett par dagar, annars blir de dåliga. Det säkraste sättet att bevara ägg längre än så är i frysen.

Undvik att frysa ägg med skal
Om du planerar att frysa in dina ägg hela bör du först ta bort skalen från äggen. Gulan och vitan kommer att expandera under frysningsprocessen, vilket gör att skalen spricker.

Hur länge kan man frysa äggulor?

För bästa resultat kan du frysa äggulorna så snart du har knäckt skalen. Som nämnts bör äggulor endast förvaras i kylskåpet i en dag eller två, och de kommer att förstöras om du lämnar dem längre än så.

Du kan frysa äggulor i upp till 6 månader

Hur tinas äggulor upp?

När du är redo att njuta av dina frysta äggulor ska du flytta dem från frysen till kylskåpet och låta dem tina i flera timmar. Ju fler äggulor du har fryst in, desto längre tid tar det att tina dem, så tänk på detta när du planerar din förberedelsetid.

Du bör aldrig tina upp äggulor i rumstemperatur, eftersom det kan leda till att de förstörs.

Kan man frysa om äggulor?

Du bör bara frysa äggulor en gång. Om du inte tror att du kommer att använda alla dina frysta äggulor på en gång bör du överväga att dela upp dem i mindre portioner innan du fryser in dem. På så sätt kan du enkelt ta ut de äggulor du behöver när som helst och behöver inte oroa dig lika mycket för slöseri.

Fryser äggulor bra?

Man kan säga att äggulor fryser ganska bra om du vispar och vispar dem innan du lägger dem i en påse. Om du bara fryser in dem som de är kommer de att tjockna och vara oanvändbara i de flesta recept.

Men eftersom äggulor kan frysas i upp till sex månader är det ett bra sätt att undvika slöseri och ha äggulor till hands i köket när du behöver dem till ett visst recept.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa äggulor eller ägg i allmänhet kan dessa frågor hjälpa dig:

Kan man frysa hela ägg?

Det är möjligt att frysa in hela ägg, men inte i skalet. Ta istället bort ägget från skalet och frys in i en iskubsbricka eller muffinsbricka beroende på hur mycket du vill frysa in per portion.

Hur länge håller äggulor i kylskåpet?

Tyvärr håller sig äggulor inte särskilt länge i kylskåpet. Du kan förvara äggulor i kylskåpet i upp till 48 timmar.

Lämna en kommentar