Kan man frysa gåsfett?

Potatis som rostas i gåsfett är det ultimata sättet att njuta av rostad potatis. Men det är också väldigt ohälsosamt, så det är inget du gör alltför ofta. Så vad gör du med det överblivna gåsfettet som du har kvar?

Kan man frysa gåsfett? 

Ja, det går att frysa gåsfett. Det kan frysas i upp till sex månader. Du behöver bara portionera gåsfettet i en iskubsbricka, frysa fast och förvara kuberna i fryspåsar.

Kan man frysa ner gåsfett?

Ja

Fryser gåsfettet in bra?

Ja

Hur man fryser gåsfett

Processen för att frysa gåsfett är mycket enkel. Den metod som beskrivs nedan är inte heller enbart avsedd för gåsfett. Den kan användas för alla animaliska fetter som du vill frysa in:

 1. Skeda upp i en iskubsbricka
  Fyll en iskuberbricka med ditt gåsfett. Undvik att fylla den ända upp till toppen eftersom det kan göra det svårt att flytta den och kan leda till spill i frysen om gåsfettet expanderar något när det fryser.
 2. Linda in i plastfolie
  Det sista du vill ha är gåsfett som droppar över hela frysen och dess innehåll. Därför rekommenderar vi att du sveper in brickan i ett eller två lager plastfolie.
 3. Frysa kuber
  Placera brickan försiktigt i frysen och försök att hålla den så platt som möjligt. Du måste nu vänta några timmar på att kuberna ska frysa fast.
 4. Lägg kuberna i en påse
  När de har fryst kan du ta ut kuberna ur plattan och lägga dem direkt i en fryspåse. Försegla påsen och se till att den är lufttät. Försök att ta bort så mycket luft som möjligt från påsen när du förseglar den.
 5. Märk och frys in
  Skriv en tydlig etikett på påsen och lägg den sedan i frysen tills du behöver en eller två kuber gåsfett nästa gång.

3 tips för att frysa in gåsfett

Nu vet du hur du fryser gåsfett och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser gåsfett för att få bästa möjliga resultat:

Användning från frysta produkter
Antingen tinar du det i en kastrull eller kastar det i en bricka i ugnen för att värma upp det. Ska du använda fettet i en gryta så kan du kasta in den frysta kuben direkt i grytan.

Märka tydligt
Du kommer att bli förvånad över hur svårt det kan vara att skilja gåsfett, ankfett och kokosolja åt när de är frysta. Därför är det viktigt att du skriver tydliga och läsbara etiketter på varje påse du använder. Dessutom så är etiketter ett bra sätt att hålla koll på hur länge något varit fryst.

Använd metoden för andra fetter
Oavsett om det är gåsfett, ankfett, nötköttsfett eller ister, kan alla frysas med samma metod för iskuber. Men om du har fryst olika fetter ska du se till att du märker varje fett tydligt så att du vet vilket som är vilket.

Hur länge kan man frysa gåsfett?

Även om det är troligt att det är säkert att använda efter denna tidsperiod rekommenderar vi att gåsfettet endast fryses i upp till sex månader för att säkerställa att det inte försämras.

Det sista du vill göra är att förlita dig på gåsfettet du har i frysen för att få krispiga, gyllene potatisar, bara för att upptäcka att det har blivit dåligt.

Du kan frysa gåsfett i upp till 6 månader

Hur tinas gåsfettet upp?

De goda nyheterna fortsätter eftersom du inte behöver tina upp gåsfettet. Ta en tärning gåsfett för varje 250 g potatis som du steker. Lägg kuben i en förvärmd form med hög kant och sätt in den i ugnen igen.

Fettet kommer att smälta nästan omedelbart, men du vill att det ska vara supervarmt innan du försiktigt lägger ner potatisen i stekpannan.

Om du använder gåsfettet i något annat recept kan du antingen tina det i en kastrull på låg värme eller tina det i kylskåpet över natten.

Kan man frysa om gåsfett?

Du kan frysa in gåsfett och det är helt säkert att frysa in det. Vi rekommenderar inte att du fryser in gåsfett som du har tinat.

En annan sak att tänka på är att du sannolikt inte behöver frysa in den igen. Om du följer vår metod med iskuber tar du bara en del fett åt gången, vilket minskar behovet av att frysa om det.

Fryser gåsfettet bra?

Gåsfett fryser exceptionellt bra. Det är både lätt att göra och idiotsäkert, och det är ett utmärkt sätt att se till att du har ett färdigt förråd av gåsfett hemma när du behöver det.

Gåsfett kan spricka och bli kornigt när det fryser. Den goda nyheten är att detta snabbt avhjälps så snart du värmer det. Anledningen till att gåsfettet används är att det har en otroligt hög rökpunkt, så intensiv värme smälter det och löser eventuella problem med strukture

Kan man frysa in stekt potatis med gåsfett?

Rostade potatis, oavsett vad de har tillagats i, fryser in bra. Detta gäller även olivolja, rapsolja och eventuellt animaliskt fett som du har använt

Lämna en kommentar