Kan man frysa in sojamjölk?

Sojamjölk är ett av de mest populära alternativen till mjölk, och sojamjölk är ett viktigt inslag i skåpet för personer som följer en växtbaserad kost. Den är också fri från kolesterol och har låg halt av mättat fett, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ. Men vad är det bästa sättet att förvara den?

Kan man frysa in sojamjölk?

Ja, du kan frysa in sojamjölk i upp till 3 månader. Du kan antingen frysa in en kartong sojamjölk eller portionera den i frysfasta behållare. Tyvärr kommer konsistensen att förändras drastiskt och den fryser inte in bra.

Kan man frysa om sojamjölk?

Nej

Fryser sojamjölk in bra?

Nej

Hur man fryser in sojamjölk

Det är helt säkert att frysa in sojamjölk, men det kan leda till att mjölken separerar. Så länge du rör om ordentligt efter upptining kan du dock få tillbaka den till önskad konsistens.

Vissa tycker att sojamjölken förlorar en del av sin smak när den har frysts och att den smakar lite vattnigt. Men om du är okej med en liten smakförlust och en förändring i konsistensen är frysning av sojamjölk ett bra sätt att förhindra att den förstörs.

Om du fryser in köpt sojamjölk är det bäst att placera en oöppnad kartong direkt i frysen medan den fortfarande är färsk. Då håller den sig i upp till tre månader.

Men om du vill frysa in en öppnad kartong kan du följa de enkla stegen nedan:

  1. Överför till en lufttät behållare
    Häll sojamjölken i en ren lufttät behållare. Lämna minst 2 cm från behållarens topp för att ta hänsyn till expansion i frysen. Sätt sedan på locket på behållaren.
  2. Märk och frys in
    Skriv in datumet för inköpet av sojamjölken och dess sista förbrukningsdag innan du placerar den på en plan yta i frysen.

3 tips för att frysa in sojamjölk

Nu vet du hur du fryser in sojamjölk och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in sojamjölk för att få bästa möjliga resultat:

Rör om ordentligt efter upptining
Du kommer förmodligen att upptäcka att din sojamjölk har separerats efter att den har tinas. Detta är inget att oroa sig för, men du måste röra om ordentligt efter att du tinat upp den för att försöka få tillbaka den till önskad konsistens.

Den kommer inte alltid att återställas helt till konsistensen före frysningen, så bli inte alltför besviken om den inte är silkeslen!

Välj långlivad sojamjölk i stället
Om du är orolig för att din sojamjölk ska bli dålig kan du alltid välja kartonger med lång hållbarhet i stället för kartonger som måste kylas. Detta är en särskilt bra idé om du köper sojamjölk i stora mängder.

Medan sojamjölk med lång hållbarhet fortfarande måste användas inom några dagar efter öppnandet, klarar sig oöppnade kartonger bra i flera månader, vilket gör att du inte behöver frysa in dem.

Använd det i smoothies
Fryst sojamjölk är en idealisk bas för läckra, växtbaserade smoothies. Och eftersom den är blandad med en rad frukter och grönsaker är konsistensen inte lika viktig. Om du använder fryst sojamjölk i smoothies behöver du inte heller tina upp den innan du lägger den i mixern.

Hur länge kan man frysa sojamjölk?

När sojamjölken har öppnats måste den användas inom 3-4 dagar från kylskåpet, så att frysa in den är ett utmärkt sätt att förlänga hållbarheten. Den kan förvaras i frysen i cirka 3 månader.

Att köpa kartonger med lång hållbarhet för sojamjölk är dock ett bättre alternativ än att frysa in dem, eftersom det inte ändrar mjölkens konsistens eller smak.

Du kan frysa sojamjölk i upp till 3 månader

Hur tinas sojamjölk upp?

Om du använder sojamjölk i smoothies och vissa efterrätter behöver du inte tina upp den. Om du däremot vill tina upp sojamjölk, ta ut den ur frysen och låt den tina upp i kylskåpet. Detta kommer att ta flera timmar.

När du är nöjd med att sojamjölken har tinats upp måste du röra om ordentligt för att få tillbaka den till önskad konsistens.

Kan man frysa om sojamjölk?

Eftersom sojamjölken delar sig under den första frysningen är det ingen bra idé att frysa den en andra gång. Dessutom innebär sojamjölkens höga vattenhalt att den kan bli isig under frysningsprocessen, vilket påverkar dess söta smak.

Om du bara använder små mängder sojamjölk då och då är det bättre att frysa in den i omgångar, eftersom du då bara kan ta ut det du behöver ur frysen och minska risken för slöseri med mjölken.

Fryser sojamjölk bra?

Sojamjölk fryser inte särskilt bra, och du bör bara frysa in den om du är orolig för att slösa bort en öppnad kartong eller om den är på väg att nå sitt bäst-före-datum.

Istället för att frysa in sojamjölk för att bevara den rekommenderar vi att du köper sojamjölk med lång hållbarhet som har en mycket längre hållbarhet och håller i flera månader i oöppnad form utan att frysas in.

Om du fortfarande har frågor om frysning av sojamjölk eller soja i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa in sojayoghurt?

Ja, du kan frysa in sojayoghurt. Tyvärr förändras konsistensen och smaken lite, vilket innebär att fryst sojayoghurt endast lämpar sig för matlagning, bakning och smoothies.

Kan man frysa in sojagrädde?

Tyvärr fryser sojagrädde inte alls bra. Precis som sojamjölk kommer den att dela sig när den fryses. Sojagrädde blir ännu värre. Den blir kornig och vattnig.

Lämna en kommentar