Listan över olika skaldjur – här är havets alla läckerheter

Kräfta

Kräftor är inte bara populära i Skandinavien. I sydstaterna äts kräftor friskt. Deras kryddning skiljer sig ganska mycket från vår, de låter sina kräftor koka i bland annat vitlök, majs, citron och lagerblad. I Sverige är kräftor inte bara en maträtt, det är kulturell institution. Här brukar vi koka upp våra kräftor tillsammans med salt,anis,kummin,fänkål, socker öl och krondill. Innan de tillagas är de svarta, under tillagning förstörs de mörka färgämnena och den underliggande röda färgen kommer fram. Kräftkött är sött likt hummer och mörare men inte riktigt lika komplext.

Kräftor med majs
I USA kokas kräftor ofta tillsammans med majs.

Räka

Det finns egentligen hur många olika sorters räkor som helst men de som vi brukar äta är nordhavsräkor. Räkor är proteinrika och en utmärkt rätt för folk som muskeltränar. Dessutom är räkor fulla av omega-3. Räkor fungerar i väldigt många rätter, allt från wokar till smörrebröd.

Räkor fungerar väl med friska syrliga smaker såsom citron eller lime. Vill man ha en mer medelhavsinspirerad rätt så kan man para ihop sina räkor mer vitlök och smör eller olivolja. Tänk på att räkor inte ska stekas länge alls, då riskerar de att bli gummiaktiga och oaptitliga. Vill man ha extra fin yta på sina räkor så kan man pudra på en liten mängd bakpulver på deras yta innan de steks.

Krabba

I Sverige är det ofta krabbtaska man äter när man säger att man äter krabba. Dessa kan bli ganska stora, ungefär 3 kilo väger de som mest. Ungefär en tredjedel av krabbans vikt är ätbart kött. En relativt stor andel av köttet sitter i klorna.

Krabbtaskor på fat

Hanarna har sötare, vitare kött medan honorna har mörkare, rikare kött. Krabbtaskor finns i Svenska och Norska vatten men finns också i delar av medelhavet varpå den blivit en del av medelhavsköket. Ungefär 60000 ton fångas årligen.

Krabba fungerar väl i soppa, sallad eller som den är med en god aioli eller annan kall sås till. I Sverige är krabbtaskan som bäst under Augusti och September, den kan både köpas levande eller fryst.

Hummer

Hummer äts ofta tillsammans med smält smör men kan också ingå i soppa eller andra rätter. Två riktigt lyxiga och läckra hummerrätter är hummer Newburg och Hummer Thermidor.

Två humrar med citron

Hummer har inte alltid haft den status som den har idag. Förr ansågs hummer vara fattigmansmat. Idag är det inte ovanligt att hummer kostar 1000 kr kilot.

I den amerikanska södern så brukar man grilla hummer och krydda den ordentligt på cajun-vis.

I Sverige sker hummerprämiären i slutet av september. Det går dock att köpa fryst hummer året om. Ofta kommer denna från USA eller Irland. Tyvärr är inte detta lika gott som färsk hummer men det går att köpa för ett överkomligare pris och är ett bra sätt att lyxa upp vardagen.

Ostron

Dessa små läckerheter kan både lika gärna ätas råa som tillagade. När du köper ostron så tänk på att kontrollera hur de luktar, ostron ska ha en levande doft av hav.

Ostron

Ostron klarar sig en vecka om de får ligga på is och under press så att de inte öppnar sig. Det är viktigt att ostronen är färska så se till att handla från en seriös handlare och ät helst ostronen samma dag som du köper dem. De blir inte farliga att äta omedelbart men är godare desto färskare de är.

Smaken och framför allt konsistensen är lite speciell men har man lärt sig att uppskatta ostron så är de himmelskt goda. Det finns ett Jonathan Swift citat som säger att den första människan som åt ett ostron var sannerligen modig. Ostron är nyttiga. De är också kalorifattiga och innehåller mycket zink, kalcium och selen.

Langust

Langusten påminner mycket om hummern men saknar de stora klorna som är utmärkande för en hummer. Smaken är liknande men langusten har en mildare smak och mjukare kött. Tänk på att vara försiktig när du hanterar langusten eftersom man kan skära sig på skalet och spröten. Langusten finns i östra delarna av stilla havet och i medelhavet

Pilgrimsmussla

Pilgrimsmusslor erbjuder två olika sorters smakupplevelser i samma skal. En del av köttet är fast och vitt medan en annan del är mörkare och mjukt. Pilgrimsmusslor är vanliga i medehavsmat.

Smörstekta pilgrimsmusslor
Smörstekta pilgrimsmusslor är en riktig delikatess.

Pilgrimsmusslor är ganska lätta att gilla till skillnad från exempelvis ostron. De gör sig bäst stekta och får en väldigt fin yta. De är inte särskilt svåra att tillaga men se till att vara väl förbered och följ receptet noga då pilgrimsmusslor är en dyr ingrediens som man inte vill misslyckas med.

1 tanke på “Listan över olika skaldjur – här är havets alla läckerheter”

  1. jag älskar skaldjur, skulle ni kunna släppa ett korsord med bara skaldjur! Jag och min Fru brukar börja med korsorden på morgonen och göra klart på kvällen tilsammans!

    mvh // Matteus och Familjen

Lämna en kommentar