Odla peppar – går det?

Peppar har sitt ursprung i Indien där den växer i skogar. Växten är en klätterväxt och trivs bäst i den halvskugga som ett lövverk skapar. Du kanske då undrar om man kan odla peppar hemma? Svaret är ett nja, det går att odla pepparväxten men för att den ska bära frukt behövs det nog en hel del arbete. Peppar trivs i varma temperaturer (20+) och bör därför odlas inomhus eller i ett uppvärmt växthus.

Peppar
Nyskördade pepparkorn

Växten behöver mycket vatten, fukt och hetta vilket gör att det är väldigt trixigt att odla den i Sverige. Dessutom tar det tid innan det kommer några korn, vanligtvis brukar man skörda dem tre år efter odling. I vårt klimat lär det ta längre tid, om det ens kommer några korn alls. Man kan göra det lite lättare för sig genom att försöka få tag på en stickling, peppar är nämligen ganska svåra att få att gro från frön.

Med detta sagt så vill jag inte avskräcka dig från att ge dig på att odla peppar, om du får det att fungera är det hur coolt som helst!

Andra pepparsorter då?

Svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar kommer från exakt samma växt, nämligen piper nigrum. Skillnaden är när pepparkornen skördas och om man tar bort skalet på pepparkornen eller ej. Rosépeppar har sitt urprung i Peru och är inte släkt med piper nigrum. Kornen kommer från ett träd som är svårt, om inte omöjligt, att odla i Sverige.

2 tankar på “Odla peppar – går det?”

    • Tack Saima! Ja, tyvärr så bor vi för långt norrut för att odla många kryddor. Vi kan i.a.f. trösta oss med att vi har en massa goda bär som växer här.

Lämna en kommentar