5 sätt att tillaga sparris

Sparris är mångas favorit men hur den smakar kan variera väldigt mycket. Sparris kan vara utsökt men många har nog smakat en bit sparris som smakade vedervärdigt. Allt beror på hur man tillagar den. En kritisk aspekt är hur länge sparrisen tillagas, för kort och den blir hård och träig. För länge och den blir slemmig och äcklig.

Lär dig tillaga sparris på sex olika sätt! Koka, ånga, rosta sautera, rosta i ugn, och stekning är olika sätt att få den här läckra grönsaken att komma till sin rätt. Denna fiberrika grönsak tillagas snabbt och är full med nyttigheter.

Med vissa tillbehör kan man få sparrisens smak att blomma ut. Smakerna behöver inte mer än lite smör eller olivolja och salt för att komma fram. Den robusta texturen gör att sparris fungerar väl ihop med en rikare sås såsom hollandaise. I vart fall fungerar citron också väl med sparris.

lätt kokad sparris på rosa bakgrund

Hur man tillagar sparris

Sparris kan göras i ugnen, i stekpannan eller på grillen. Vissa tillagningsmetoder såsom grilling eller stekning kan lägga till en hit av rökighet med ångning ger dem en fräsch och pigg smak. Vilken teknik du använder beror på vad du är ute efter, och vad som är enklast såklart.

Kokt sparris

  • Lägg i vatten i en stor kastrull och ha i en nypa salt
  • Lägg i sparrisen i det kokande vattnet
  • koka till färgen blivit ljusgrön och sparrisen mjuk, 1 till 3 minuter.
  • Lägg sparrisen i iskallt vatten för att stopa tillagningsprocessen, förutsatt att de inte ska ätas direkt.

Ångad sparris

  • Lägg i sparrisen i ångskålen och täck.
  • Koka på hög värme, 2-4 minuter efter att vattnet börjat koka ordentligt.
  • Lägg sparrisen i iskallt vatten för att stopa tillagningsprocessen, förutsatt att de inte ska ätas direkt.

Rostad sparris

  • Täck sparrisen med olvilja, salt och peppar
  • Tillaga på en bakplåtsplåt mitt i ugnen 200 grader.
  • Tillaga i ca tio minuter, rör runt bland sparrisen halvvägs.
    Topparna bör vara bruna och något spröda.

Sauterad sparris

  • Skär sparrisen i bitor om 3 cm
  • sautera i hög temperatur tillsammans med olja eller smör
  • Tillaga i 3-5 minuter, tills sparrisen har fått en fin brun färg.
  • Smaksätt med salt och peppar

Samma metod fungerar finfint att göra i en wok.

Halstrad sparris

  • Sätt ugnen på grill, 200 grader.
  • Täck sparrisen med olja, salt och peppar och lägg i en ugnsäker form.
  • Placera sparrisen högt upp i ugnen
  • Grilla tills sparrisen har fåt en lätt brun färg.

Lämna en kommentar