Listan på olika nötsorter

Nötter är ett populärt snack men är också uppskattade i matlagning. Den här artikel går igenom några av de vanligaste nötterna och vad de bäst används till. En del av nötterna listade nedan är egentligen inte nötter men brukas kalla för det i dagligt tal och får därför vara med.

Valnöt

Valnöt kan ätas som den är men jag tycker att den gör sig bäst som kontrast till andra smaker. Några personliga favoriter är musli, brownies, valnötspaj eller valnötter i sallad.

öppnad valnöt

Majoriteten av världens valnötsproduktion sker i kina men usa och iran bidrar också med stora mängder. Valnötsträd ger ifrån sig kemikalier för att förhindra andra växter att växa i närheten. Tänk därför igenom extra innan du planterar ett valnötsträd i trädgården. I vilt tillstånd så är valnötterna täckta med ett grönt ytterhölje, detta kan användas för att göra bläck.

Macadamia

Denna nöt kommer ursprungligen från Australien och en stor del av produktionen är fortfarande belagd där men även USA och Sydafrika producerar mycket nötter.

macadamianötter

Macadamianöten innehåller väldigt mycket fett, ca 76 g per 100g! Det finns ingen annan nöt med så högt fettinnehåll. Kaloriinehållet är som en följd också väldigt högt: 740 kcal per 100g.

Tänk på att macadamianötter är giftiga för hundar! Desto nyttigare är de för människor med järnbrist, macadamianöten innehåller 3.69 mg järn per 100 g. Jämförelsevis så brukar spenat lyftas fram som en jättebra källa till järn men har bara 2.7mg per 100g.

Paranöt

Paranöten odlas i Sydamerika varifrån den också kommer. Det är inte bara nöten som är användbar. Paranötsträ är ett högkvalitativt trä som använder till bland annat golvbrädor. Tyvärr gör detta att olaglig avverkkning av träden är vanligt.

skalade paranötter

Paranöten är fettrik och den extraherade oljan kan användas till kosmetika och som smörjmedel i klockor. Skalet är otroligt hårt och öppnas genom snabb upphettning och nedkylning. Nötskalet mals ibland ner och används som poleringsmedel.

Jordnöt

Tekniskt sett så är jordnöten inte en nöt utan en ärtväxt men den får vara med i listan ändå. Jordnöten trivs bäst i varmt klimat och kommer ursprungligen ifrån Paraguay. Odling sker främst i Kina, Indien och USA. Själva växten ser ut som en liten buske och nötterna skördas ungefär som man gör med en potatis. Man drar upp hela växten ur marken och skördar klustret med jordnötterna som nyss fanns under marken. Det är givetvis p.g.a. att de finns under jorden som nötterna fått sitt namn.

jornötter i skål

Jordnötter är inte bara fantastiska som ett snack. De är också väldigt trevliga att ha i maten. Det asiatiska köket har verkligen inkorporerat jordnöten och nötterna livar verkligen upp både grytor och sallader.

Cashewnöt

Cashewnötter har ungefär samma användningsområden som jordnötter, de fungerar jättebra som de är men kan också användas i olika asiatiska rätter och sallader. Jag brukar använda cashewnötter som ersättning till bacon om jag får för mig att laga vegetarisk. Det kan verka som ett ologiskt substitut men cashewnötter bidrar med en liknande sälta och knaprighet som bacon. De är ett fantastiskt sätt att bryta upp en maträtt på.

cashewnötter

Cashewnöten har sitt ursprung i Sydamerika och namnet har kommit till svenskan från ett indianspråk via portugisiskan.

Hasselnötter

Hasselnöten kan man till skillnad från många andra nötter i den här lista gå ut och plocka själv. Färska hasselnötter smakar faktiskt väldigt annorlunda mot de torkade nötter so du kanske är van vid. Nöten fungerar bra som den är men kommer till sin fulla rätt om den är en del av ett bakverk eller en sötsak. Det populära pålägget nutella är gjort på hasselnötter och hasselnöten är en viktig ingrediens i brownies, toscarutor och budapestrulle.

hasselnötter i skal

Pistaschnöt

Pistaschnöten är besläktad med cashewnöten. Ca hälften av världens produktion sker i Iran varifrån vi också har fått namnet. Trädet är långlivat och kan leva upp till 300 år. Ofta äts pistaschnötter som den är eller rostad och saltad. Andra populära sätt att äta pistasch på är pistaschglass eller Turkish delight.

halvöppna pistaschnötter

Mandel

mandlar

Mandlar behöver mycket vatten för att odlas. En stor del av världens mandlar odlas i Kalifornien. Mandeln finns i två olika varianter: sötmandel och bittermandel. Tänk på att bittermandel är farligt i för hög dos.

Lämna en kommentar