Frukter på L

Litchi

Litchin kommer från Kina och består av ett hårt rött skall med ett vitt, sött innanmäte som omger en kärna. Smaken är svår att beskriva men påminner något om gröna vindruvor, konsistens är dock lite fastare. Litchin är rikt på C-vitamin men i övrigt så innehåller inte litchin mycket vitaminer och mineraler.

Generellt sett så är jag inte mycket för exotiska frukter men litchin är verkligen undreskattad. Om man hittar några som har en riktigt intensiv röd färg så imponerar det på eventuella gäster och litchis håller väldigt jämn kvalité till skillnad från många andra exotiska frukter.

Loganbär

Loganbär är en korsning mellan hallon och amerikanska björnbär. Utseendet påminner om hallon men de är större och har ofta en mörkare färg. Dessutom är loganbär avlånga. Busken har mindre kraftiga taggar än björnbär.

Föga förvånande så smakar loganbäret som en blandning mellan björnbär och hallon. Denna bärsort fick sin start i en amerikansk trädgård under 1800-talet när juristen James Harvey Logan fick för sig att korsa hallon med sin amerikanska kusin.

Lime

Lime är en citrusfrukt som påminner mycket om citron men med en lite friskare smak. Limen har sitt ursprung i asien. Något förvånande är att lime inte hade funnits om inte människan beslutat sig för att korsa olika citrusfrukter. Men tur var väl det! Lime har en otroligt trevlig smak och har blivit en viktig ingrediens i allt från drinkar till godis och parfym.

Limequat

Limequat är, som namnet antyder, en korsning mellan lime och kumquat. Smaken på innanmätet påminner om limen men skalet har trevlig söt smak. En annan fördel med limequat är att den är köldhärdigare än en lime.

Longan

Smaken på en longan påminner om en litchi fast enligt mig är den inte riktigt lika god och smakrik.

Namnet betyder draköga på kinesiska, det är dock lite oklart om longanen ursprungligen kommer ifrån kina eller något annat asiatiskt land. De är ganska ovanliga i sverige men äts i stora delar av asien där också majoriteten av longanodling sker. Longanen kan ätas som den är men används också ofta i asiatisk matlagning; soppor, godis, efterätter och sötsura rätter.

Luddkörsbär

Luddkörsbär påminner mycket om vanliga körsbär men har mindre frukter och växer lite annorlunda än ett traditionellt körsbärsträd. Trädet är buskaktigt och blir mellan 0.3-3 m. Blommorna är vita och rosa. Denna växt är perfekt om man vill ha en prydnadsväxt som också ger god frukt. Trädet kan ge riktligt med frukt och bären växer inte parvis som vanliga körsbär utan påminner mer om vinbär. Även om de går att äta som de är så är bären något beska och blir bäst i en paj eller sylt.

Long Kong

Long kongen ser man inte särskilt ofta till försäljning i sverige, den påminner dock om många andra frukter vi är vana vid. Den påminner om passionsfrukt när det kommer till konsistens och växer i klasar likt vindruvor.

Skalet är gulbeigt och köttet är vitt. Frukterna påminner lite ut som småpotatis. Smaken är sötsur med en limeaktig ton. Överlag är det en riktigt trevlig frukt och den enda negativa saken med den är den sav på skalet som klibbar till fingrarna.

Limon

Limon är en gammeldags benämning på citron. Citron är en frukt som har odlats i europa under en lång tid. Förr i tiden var citronen en viktig frukt eftersom sjömän åt den för att förhindra skörbjugg.

Citronen odlas främst för dess juice men men skalet går också bra att smaksätta saker med. Som namnet antyder så används citroner också för att göra citronsyra.

Lämna en kommentar