Kokosolja i kaffe

Kokosoljan gör kaffet lite lenare och bidrar till en annorlunda kaffeupplevelse. Oljan påstås fördröja koffeinupptaget och man får en jämnare energiboost istället för den snabba nervösa energin följt av en krasch som man annars kan få av koffeinkonsumtion. Jag är benägen att tro på detta efter att ha prövat både kokosolja och smör i mitt kaffe. Ibland används så kallad MCT-olja och den här typen av kaffe kallas för ”bulletproof coffee”.

Utöver den goda smaken och jämnare koffeinupptaget så bidrar oljan till en stark mättnadskänsla. Perfekt om man är stressad på morgonen och inte hinner äta någon frukost.

För att göra eget kokoskaffe så tillsätt en tesked olja i en kopp med kaffe och rör om ordentligt. Både kokosolja och kaffe är nyttigt i mindre mängder. Kaffe innehåller många antioxidanter och kortsiktigt kan det bidra till förbättrad koncentration och minne.

Är det nyttigt med kokosolja i kaffet?

Vissa människor väljer att lägga till kokosolja i sin kaffe för att det ger en viss smak och textur till drycken. Vissa tror också att kokosolja kan öka energinivåerna och förbättra mental fokus, men det finns begränsad forskning som stöder detta påstående.

Det är dock viktigt att notera att kokosolja innehåller höga nivåer av mättade fetter, vilket kan höja nivåerna av LDL (”dåligt”) kolesterol i blodet och öka risken för hjärtsjukdomar. Om du vill tillsätta kokosolja i ditt kaffe, bör du vara medveten om att detta kan öka ditt intag av mättade fetter och därför begränsa din konsumtion av andra livsmedel som också är höga i mättade fetter.

Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller en näringsrådgivare för att få personliga rekommendationer om hur man kan anpassa sin kost efter individuella behov och hälsotillstånd.

Smör i kaffet

Att ha i lite smör i kaffet påstås ha liknande effekter som kokosolja. Personligen tycker jag att det kan förhöja smaken lite eftersom man får ett mer ”lent” kaffe. Tänk dock på att inte ha i för mycket smör, det blir lätt att smöret tar över smakprofilen för mycket och kaffet blir tungt och svårdrucket.

Lämna en kommentar