Dadel

Denna frukt har länge varit en favorit under julen men har på senare år funnits mer och mer som en ingrediens i olika naturliga snacks såsom smaksatta dadelbollar. I mellanöstern och nordafrika där den kommer från är dadel ett viktigt sött tillskott i kosten.

Dadlar i skål

Färsk dadel

Färsk dadel påminner lite om stora gröna oliver och saknar de rynkor som vi skandinaver är vana vid att se i våra dadlar. Dessa uppkommer efter att dadeln har gett ifrån sig vätska. Ytan på en färsk dadel saknar också den klibbighet som en äldre dadel har eftersom sockret inte har hunnit söka sig till ytan. Beroende på hur färsk du äter din dadel så kan där också finnas en tydlig avsaknad av den söthet som man ofta associerar dadlar med. Ju äldre en dadel är desto rynkigare och sötare blir den. Det är därför en bra idé att testa dadlar i lite olika mognadsgrader så att man vet vilken som är ens egen favorit.

Var odlas dadel?

Egypten odlar mest dadel i världen, totalt ca 1,5 miljoner ton. Tätt följt av Saudiarabien och Iran. Även många andra länder i Mellanöstern odlar stora mängder dadel. Här har de en stor kulturell betydelse och har haft under en lång tid. Dadeln nämns hela 50 gånger i bibeln och ca 20 gånger i koranen.

Lyckligtvis måste man inte bo i Mellanöstern för att njuta av en dadel. De brukar finnas i många välsorterade livsmedelsbutiker, framför allt kring jul. Dessutom brukar de finnas att köpa i matbutiker som specialiserar sig på mat från mellanöstern.

Dadlar med valnötter
Dadel med valnötter är ett populärt snack.

Hälsofördelar med dadlar, så nyttiga är de.

Dadlar är väldigt söta och har därför blivit populära som en ersättning till godis. Till en början var de mest ett snacks som man åt i juletider men de numera används de ofta som naturlig sötning i olika typer av produkter som ska stilla sötsuget utan att vara för nyttiga. Dadlar innehåller fibrer och kommer inte att få blodsockret att skena lika mycket som riktigt godis. Det bör dock sägas att dadlar innehåller mycket energi i form av socker och om man vill dra ner på kalorierna så är det inte en bra idé att slänga i sig en massa dadlar.

Kalorier281 kcal
Kolhydrater
75 g
varav sockerarter63 g
Protein2.5g
Näringsvärden per 100 g

Dadlar innehåller väldigt mycket kalium. Ett ämne som behövs för att bland annat upprätthålla normal muskelfunktion. Kaliumbrist kan ha en rad konsekvenser, däribland muskelkramp. Idrottar man mycket kan det därför vara en bra idé att äta en dadel efter träningspasset, det är ett smart sätt att fylla på energinivåerna på.

Serveringstips

Det finns lite olika sätt att äta dadlar på. De fungerar väl bara för sig själva men fungerar också riktig bra för att piffa upp yoghurten med. I mellanöstern är detta ett populärt sätt att bryta fastan under ramadan när solen gått ner och det är tillåtet att äta. Dadlar kan fungera som en intressant ersättning till russin eller plommon i ugnsrostat kött.

Ett av mina favoritsätt att äta dadlar på är att linda in dem i baconskivor, det blir en väldigt trevlig kontrast mellan baconets sälta och dadelns söthet.

Dadlar förvaras bäst i kylen i en lufttät behållare, på så sätt torkar de inte ut och håller sig i minst en månad.

Lämna en kommentar