Kumminfrö

Rågbröd skulle inte vara samma sak utan kummin, inte heller sodabröd. Men dessa tydligt smaksatta frön kan användas långt bortom bakning och är ett välkommet tillskott i surkåls-, grönsaks- och köttrecept.

Vad är kummin?

Smak: Söt, jordnära
Populäraste användning: Bröd, soppor, såser, grönsaker.

Kummin är faktiskt en medlem av morotsfamiljen, som är besläktad med koriander och spiskummin. Den kommer ursprungligen från Centraleuropa och har sedan spridits till andra delar av Europa, Mellanöstern och Medelhavsområdet. Både rötterna och fröna är ätliga. Om du någonsin får tag på några kan rötterna tillagas precis som morötter.

Kumminfrön är mycket aromatiska och har en distinkt jordig anissmak. De har mycket kraft för att vara så små frön. I de flesta recept används bara en tesked eller mindre.

Hur man använder kumminfrö

Förutom alla de traditionella kumminkryddade rätter som nämns ovan, passar denna krydda i många olika maträtter. Vi älskar den i potatissallader och coleslaws. En nypa av den är ett välkommet tillskott till alla tomatbaserade soppor eller såser. Dess skarpa smak passar också bra till pocherad fisk, fläskstek och polska korvrätter.

Lämna en kommentar