Sakerna du bör känna till när du köper fläskkotlett

Fläskkotlett är en styckningsdel som de flesta av oss köper sällan, vi föredrar fläskfilé till vardagsmiddagar och sparar denna större styckningsdel till speciella tillfällen. Så om du är på väg till mataffären och behöver en uppfräschning är det här rätt tillfälle. Här är allt du behöver veta om att köpa fläskkotlett.

1. Hur mycket fläskkött per person?

Den gyllene regeln för att servera kött till gäster är 225 gram per person. Detta är en generös portion som tar hänsyn till att köttet krymper lite, oavsett köttstycke, och som gör det möjligt att servera en rejäl portion och eventuellt få lite rester.

Fläskkotlett är en relativt mager köttbit och köps och serveras oftast utan ben, så om budgeten är ett bekymmer kan du räkna med ungefär sex uns per gäst – särskilt om du redan planerar några tillbehör, en förrätt och en efterrätt. Lyckligtvis är fläskkotlett en relativt billig styckningsdel av fläskkött; den är exempelvis billigare än fläskfilé.

2. Med eller utan ben?

Fläskkotlett säljs med eller utan ben. Båda styckningsdelarna kommer från en stor ”primär styckning” på djurets rygg. Med ben ger det en fin presentation på bordet, men du måste vara säker på att hantera en styckningskniv för att kunna hantera benen. Utbenad fläskkotlett kommer vanligtvis vältrimmad och är vårt förstahandsval för de flesta recept. En ryggbåge är mellan ett och två kilo.

3. Ska steken putsas och bindas?

En sak till som du kanske vill be din slaktare om? Att trimma och binda din fläskkotlett. Detta kan göras hemma, men slaktaren kan göra det snabbt och enkelt genom att skära bort överflödigt fett och binda steken med slaktarsnöre. fläskkotlett är mycket jämna i storlek från början till slut, men genom att binda ihop dem får man en saftig stek som inte lätt blir överkokt.

Lämna en kommentar