Var växer peppar? -Här växer peppar.

Var kommer peppar ifrån?

Pepparkorn är faktiskt små frukter från en klängväxt som heter piper nigrum. Den växer i tropiska regioner i Sydostasien och Indien. Många av de ”finare” pepparsorterna kommer ifrån diverse indiska regioner, om du vill läsa mer om det så klicka här.En gång i tiden var peppar en lyx som bara var tillgänglig för de rika. Idag är peppar en av de vanligaste kryddorna och tillsammans med salt så ingår de i nästan varje rätt.

Peppar växer i klasar.

Färg och mognad

Till stor del så beror pepparns färg på när peppar har skördats eller hur de har behandlats efter att de plockats.

Svarta pepparkorn börjar sitt liv som gröna pepparkorn, de kommer från samma planta men svartpeppar har mognat längre. Frukterna växer i buntar på rankor, ungefär som hur vindruvor växer. Kornen plockas och soltorks vilket gör att de får de karaktäristiska rynkorna som pepparkorn har.

Vitpeppar kommer också från piper nigrum men där har det yttre höljet skalats bort och kvar blir den runda vita pepparkärnan.

Pepparns hälsofördelar

Förutom att piffa till rätter och ge vår mat en god smak så kan peppar också vara hälosamt. Peppar är en antioxidant och antibakteriell men dess störta hälsofördel är nog att den hjälper till med matsmältningen och dämpar gasbildning.

Testa att rosta dina pepparkorn lite lätt innan du maler dem, då förhöjs smaken och hälsofördelarna ökar.

Använd en pepparkvarn

Någon av de största synderna jag ser är personer som köper färdigmalen peppar. Detta är så dumt att det nästan inte finns. Färdigmalen peppar smakar otroligt mycket bättre och är enligt mig lättare att dosera än färdigmalen peppar. Se bara till att ha en ordentlig pepparkvarn.

Lämna en kommentar