Kan vaniljstänger bli dåliga med tiden? Hur länge håller de?

Låt oss inse att vaniljstänger inte har så många användningsområden i köket. Man kan bara göra så många satser av hemlagad glass.

Vid en viss tidpunkt börjar man undra om den vanilj man har fortfarande är okej att använda. Det är då som frågan om vaniljstänger blir dåliga dyker upp.

Vaniljstänger håller ganska länge, särskilt om du tar väl hand om dem, men till skillnad från vaniljextrakt håller de inte för evigt. Om du vill lära dig några grunder om förvaring, hållbarhet och hur vaniljstänger blir dåliga kan du läsa vidare.

Hur man förvarar vaniljstång

Förvaring av vaniljstång handlar i stort sett om att se till att stängerna varken torkar ut eller möglar.

Om dina stänger kommer i en vakuumförpackning kan du lämna dem oförändrade tills de används eller i upp till 6 månader. När den tiden har gått och du fortfarande inte har använt stängerna är det dags att öppna förpackningen.

Linda in stängerna i vaxpapper eller plastfolie och lägg dem i en lufttät behållare eller återförslutningsbar påse. Om du väljer en påse, pressa ut så mycket luft som möjligt ur den innan du förseglar den.

Behållaren ska stå på en mörk och relativt sval plats, borta från värmekällor. Skafferiet eller källaren fungerar bäst, men ett köksskåp på avstånd från ugnen duger också bra. Varken kylning eller frysning rekommenderas.

TIPS

Om du vill ha lite längre hållbarhet kan du vädra stängerna med några veckors mellanrum. För att göra det öppnar du behållaren och låter luften cirkulera i ungefär 10 minuter. Sedan stänger du behållaren och lägger tillbaka den i förvaringen.

Om du är rädd att du inte kommer att kunna använda alla stänger innan de torkar ut är det enklaste sättet att hantera det att göra vaniljeextrakt.

Hur länge håller vaniljstång?

Det är ganska knepigt att säga, eftersom det är svårt att säga exakt hur länge dina vaniljstänger kommer att hålla. Det beror inte bara på de förvaringsförhållanden du har tillhandahållit utan också på hur färska eller torra de var när du köpte dem.

Till skillnad från vaniljeextrakt håller vaniljstång definitivt inte för evigt. I likhet med andra bakningsingredienser, t.ex. bakpulver, förlorar stången på sätt och vis sin styrka med tiden. Och med styrka menar jag deras doft och smak. Det betyder att vaniljstängerna efter en tid kommer att torka ut och de kommer inte att vara till någon större nytta.

Hur länge håller vaniljstänger innan de torkar ut? Återigen är det svårt att säga. Om de förvaras på rätt sätt kan de hålla i upp till två år. Men säljarna rekommenderar i allmänhet att du bara köper så mycket som du använder inom 6 månader till ett år. På så sätt får du nästan säkert valuta för pengarna.

Observera att perioden ovan endast gäller bästa kvalitet. Stängerna kommer att vara säkra att använda mycket längre, men kvaliteten kommer troligen inte att vara lika bra.

Hur vet man om vaniljstänger är dåliga?

Stängerna kan mögla, särskilt om de förvaras i fuktiga förhållanden. Mögel uppstår som luddiga eller svampiga fläckar på vaniljen. Om detta händer bör du i allmänhet kasta stängerna.

På nätet kan du dock läsa att om möglet bara finns på ytan kan du skrapa av det med en trasa som är fuktad med alkohol och fortsätta använda det som vanligt. Det är upp till dig om du följer det förslaget. Men om mögel har trängt in i stångens yta och växer inuti kapseln ska du definitivt kassera din vanilj.

För att göra det hela ännu mer komplicerat kan vaniljstänger som håller på att torka ut ofta få ”frost”, vilket liknar mögel. Dessa ”frost”-kristaller utvecklas som ett resultat av vanillin som kommer från stångens inre till ytan, och stängerna är fortfarande helt säkra att äta. Denna vanillin-”frost” ska se blank och hård ut.

Med undantag för mögeltillväxt brukar vanilj inte förstöras, utan snarare torka ut. Torra vaniljstänger kan visserligen fortfarande vara säkra att äta, men de har betydligt mindre smak och förlorar så småningom helt sin smak. Ju torrare och äldre stången är, desto mer smakämnen har försämrats.

TIPS

Du kan återfukta vaniljstänger genom att blötlägga dem i varmt vatten i några timmar omedelbart innan du använder dem. Förvänta dig förstås inga mirakel.

För att testa om vaniljstängerna fortfarande har tillräckligt med smak kan du skära av en liten bit av en stångens ände och krossa den lite mellan fingrarna. Du bör kunna känna en kraftig vaniljdoft. Om denna doft är svag behöver du troligen fördubbla mängden vanilj som du använder för att uppnå samma effekt. Om vaniljen är för spröd för att krossas har den förmodligen förlorat all smak.

Lämna en kommentar