Hur man förvarar avokado och kontrollerar om den är mogen.

Avokado måste vara en av mina favoritingredienser. Jag älskar att lägga dem i mina smoothies efter ett morgonträningspass eller att skära upp dem för att lägga på min smörgås till lunch. Och de är en krämig garnering till en rejäl och smakrik laxbowl.

En rolig sak som många läsare kanske inte vet om: Avokadon är faktiskt en frukt, inte en grönsak.

Det är dock viktigt att du vet hur du ska förvara dem på rätt sätt, så att de inte blir dåliga innan du kan njuta av dem. Du bör också veta att ingen avokado är den andra lik.

Det finns mer än fem olika sorter i handeln, så det finns många olika typer att välja mellan.

Bänken är bäst

Om du planerar att äta frukten inom 1-2 dagar och den redan är mogen kan du låta den stå på bänken tills du skär upp den.

En annan tidpunkt då du vill låta den stå på bänken är när den fortfarande är hård, innan den har hunnit mogna.

Denna gröna, päronformade frukt är mycket unik eftersom den börjar mogna först efter att den plockats. Om du köper några stycken och de fortfarande är hårda, låt dem ligga kvar på bänken, eftersom de fortsätter att mogna.

Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar för dem att mogna. Det finns dock några saker du kan göra för att påskynda processen, som att lägga dem i en papperspåse tillsammans med bananer eller äpplen.

När ska man ha avokado i kylskåpet?

Det finns några tillfällen då du vill förvara denna frukt i kylskåpet i stället, vanligtvis när du vill bromsa mognadsprocessen. Om du köper en stor påse av dessa som är exakt rätt (dvs. perfekt mogna), placera dem i kylskåpet tills du är redo att använda dem.

Om du skär en av dem på mitten, lägg den oanvända halvan i kylskåpet.

Så snart du skär upp en av dem börjar den oxidera och bli brun. Detta påverkar inte smaken, men det är kanske inte något du vill servera till andra.

Om så är fallet behåller du kärnan tillsammans med den avokadohalva som du sparar och droppar lite citron- eller limejuice på det skurna fruktköttet. Lägg därefter den i en plastpåse med luften sugen ut, eller i en lufttät förseglad behållare i kylskåpet.

Det borde förhindra att den blir brun i ett par dagar, men ju längre du förvarar den i kylskåpet, desto mer missfärgad blir den.

Tips för att välja avokado

Jag har tidigare valt ut min beskärda del av ruttna eller undermogna avokados, tills jag slutligen upptäckte två knep som alltid funkar!

Om du kommer ihåg dessa tekniker kommer du att kunna välja en bra avokado varje gång.

Tips 1 – Kolla stjälken

Det brukar finnas en liten stjälk i toppen, den smala delen av frukten. Du kan se om du har en bra avokado genom att ta bort denna lilla plugg.
Om du tar bort stjälken utan problem och den är grön på undersidan är det ett bra tecken på att avokadon är mogen och redo att användas. Om den är brun i området är den förmodligen brun på insidan också, och det vill du inte.

Om det inte går lätt att ta bort den är den troligen inte mogen ännu. Låt dem stå på bänken för att mogna lite längre.

Tips 2 – Känn efter

Ge den ett försiktigt grepp – den ska röra sig lite och kännas lite mjuk, en bra indikation på att du vill ta hem den eftersom den är perfekt.
Se upp för bruna fläckar eller missfärgningar, som är tecken på att frukten har blivit skadad och troligen är brun på insidan.

För att sammanfatta, kom ihåg dessa två saker så går det bra: om den är lite mogen och du planerar att äta den inom 1-2 dagar är det bäst att äta den i disk.

Men om den är riktigt mogen och mjuk kan du förvara den i kylskåpet tills du är redo att äta den.

Jag hoppas att den här artikeln hjälper dig! Dela gärna med dig av dina bästa tips och råd nedan.

Lämna en kommentar