Citron, ett naturligt rengöringsmedel!

Hushållsrengöringsmedel av en eller annan sort verkar alltid hamna på veckans inköpslista. Tyvärr är de dyra och innehåller ibland onödiga kemikalier.

För inte så länge sedan stötte jag på en butik som specialiserade sig på naturliga rengöringsprodukter för hemmet, och efter att ha gått igenom hyllorna hittade jag en citrusblandning för alla ändamål. Jag älskade den, men jag älskade inte prislappen.

Naturliga rengöringsmedel hade definitivt väckt mitt intresse, men jag kunde inte rättfärdiga att jag tänjde på en hushållsbudget som redan var på bristningsgränsen.

Därför började jag titta på andra alternativ och insåg att om jag skapade mina egna hushållsrengöringsmedel skulle jag inte bara rengöra hemmet, utan också eliminera giftiga rester och minska mina kostnader.

Efter lite forskning bestämde jag mig för att en enkel citronsyrabaserad lösning skulle passa mina behov mycket bra. Den naturliga syran i citroner gör dem perfekta för allt från att ta bort hårda kalkavlagringar till att fräscha upp diskhon. Det bästa av allt är att det luktar himmelskt och är miljövänligt.

I Badrummet

Ingen av oss älskar att städa, men jag tror att vi alla håller med om att badrummet är bland de värsta rummen att städa av alla. Tvålskum, fläckar av hårt vatten, fogmassa som aldrig verkar bli ren, och värst av allt är toaletten själv. I åratal hade jag inte mindre än fem olika produkter som innehöll kemikalier gömda under handfatet i badrummet.

I dag har allt detta förändrats, och mitt badrum är inte bara renare och fräschare, utan jag har också mycket mer plats i skåpet. För att avlägsna tvålrester gnuggar du helt enkelt en skuren citron över kakel, kranar och duschhuvud, sköljer noga när du är klar och vips så är badrummet rent!

Denna process hjälper också till att ta bort rostfläckar. Kom ihåg att ta bort fröna från halvorna innan du skrubbar med dem.

När det gäller badkaret kan du öka citronens rengöringsförmåga genom att strö bakpulver i badkaret före rengöring.

Slutligen fräschar saften upp och rengör även den smutsigaste toalettskålen. Jag blandar en del koncentrerad juice och en del ättika (det enda rengöringsmedel som du hittar under mitt handfat), fyller på och sveper med en toalettborste.

Observera att juryn inte vet om man ska använda saften på mässingsbeslag, vissa säger att det leder till missfärgning, och jag är visserligen inte tillräckligt äventyrlig för att testa det själv.

I köket

I köket kan citroner användas som en ingrediens och som rengöringsmedel. Deras naturliga syra har antibakteriella egenskaper som gör dem till det perfekta reningsmedlet för diskbänkar, armaturer, diskbänkar, kylskåp, diskmaskiner och spill i ugnen.

Det bästa av allt är att när du är klar med städningen kan du slänga skalen i sopnedkastet eller komposten.

En pasta av citronsaft och salt kan användas för att rengöra diskbänkar och armaturer i rostfritt stål. Se till att skölja väl efter skrubben. Pastan hjälper också till att ta bort rostfläckar. En kombination av varm juice och bakpulver hjälper till att rengöra avlopp.

Feta köksfönster (eller vilka fönster som helst för den delen) kommer att glänsa efter en intensiv rengöring med en blandning av 2 teskedar citronsaft, en dl vit vinäger och lite varmt vatten.

Diskmaskiner är bra för att spara tid, men som allt annat blir de smutsiga. För att rengöra och fräscha upp diskmaskinen kan du gnugga en citron på insidan och köra den i den varmaste cykeln.

En pasta av citronsaft, bakpulver och vatten gör det enkelt att rengöra spisen på spisen och kan också användas för att snabbt torka upp spill i ugnen.

Döda bakterier på skärbrädor av trä genom att gnugga en halv citron över hela ytan, låt den sitta över natten och skölj sedan noggrant med varmt vatten på morgonen. 

Träbänkar har stor nytta av att tvättas med citronsaft. Använd inte citron (eller någon annan sur produkt) på marmor eller sten.

Som du kan se är citronernas kraft nästan oändlig när det gäller att rengöra hemmet.

I tvättstugan

Förutom att rengöra badrum och kök fungerar saften också som ett blekmedel. Det räcker med att tillsätta en halv kopp juice (mindre för en mindre mängd kläder) i tvättcykeln, utöver tvättmedlet, för att bleka vita kläder, avlägsna lukter och lösa upp fläckar, allt utan att skada dina tyger.

Citron doftar gott!

Sist men inte minst, nu när din omgivning är fräsch och ren, kan du ge huset en fräsch doft. Om du lägger överblivna skal i varmt, sjudande vatten med en tesked kryddnejlika och din favoritört (jag tycker om rosmarin) kommer ditt hem att genomsyras av en fräsch, naturlig doft.

Lämna en kommentar