Kan te bli dåligt? Hållbarhet, förvaring och utgångsdatum för te

Antalet tevarianter är överväldigande. Om du är som jag köper du ofta tre eller fyra små förpackningar för att testa nya smaker.

Och det finns de där teförpackningarna som försvinner i förrådet i flera månader för att sedan tas fram igen efter att bäste före datum gått ut. Blir te dåligt?

Om du är osäker på om du kan använda dina gamla (eller ”utgångna”) tepåsar eller teblad är den här artikeln för dig. I den får du veta mer om förvaring, hållbarhet och om hur te blir dåligt.

tepåse med svart te

Hur man förvarar te

Teet ska stå påen torr och mörk plats, borta från värmekällor, ljus och luft. Skafferiet är den perfekta platsen, men ett skåp i köket är oftast mer praktiskt.

När du öppnar förpackningen eller behållaren ska du se till att den alltid är ordentligt förseglad. Ständig luftcirkulation påskyndar åldringsprocessen, och det vill vi inte ha.

Som du redan har förstått är det samma sak att förvara te som att förvara kaffebönor eller malet kaffe.

Om ditt te kommer i en pappersförpackning som inte kan förslutas tätt, kan du överväga att flytta påsarna eller bladen till en särskild återförslutningsbar behållare.

Du kan antingen köpa en eller köpa te som finns i en. Vissa av dessa behållare är vackert utformade och kan vara en utmärkt och funktionell köksinredning.

Om du räknar med att använda alla tepåsar eller lösviktste inom en månad eller två kan du lämna teet i originalförpackningen. En lufttät behållare kommer inte att göra så stor skillnad under en så kort period.

Hur länge räcker te?

De flesta teer har ett bäst-före-datum på förpackningen. Det datumet anger hur länge tebladen ska vara färska. Det har inget med säkerhet att göra.

Te blir inte riktigt dåligt utan fukt, men de flesta sorters te försämras i kvalitet med tiden.

Därför är datumet på etiketten snarare en indikator på hur länge du kan förvänta dig att få uppleva teets fulla smak. Det kommer fortfarande att vara säkert att använda efter det datumet.

Tyvärr är det omöjligt att säga hur länge efter datumet på etiketten teet fortfarande smakar gott. Det är olika för varje typ av te.

Generellt gäller att ju mer bearbetade tebladen är, desto bättre håller kvaliteten. Det betyder att den mest populära sorten av te, svart te (Earl Grey, English Breakfast och så vidare), håller bäst kvalitet längst.

Oolong, som ligger mellan svart och grönt te när det gäller bearbetningen, håller lite kortare tid. Och grönt te, som är det minst bearbetade av de tre, håller ännu kortare tid.

INFO

Observera att förutom typen spelar även kvaliteten på teet en roll. Ett grönt te av god kvalitet håller längre än ett svart te av dålig kvalitet.

Kort sagt, både teblad och tepåsar håller god kvalitet i ungefär 6-12 månader efter bäst-före-datumet.

En annan typ av rött te (rooibos). Det är ett fermenterat te som, till skillnad från andra typer, förbättras i kvalitet och smak med tiden. Förutsatt att det är ett kvalitetstee.

 Förvaringstid i skafferi
Tepåsar (oöppnade eller öppnade)Bäst före datum + 6 – 12 månader
Lös te (oöppnat eller öppnat)Bäst före datum + 6 – 12 månader

Observera att datumen ovan endast är av bästa kvalitet. Teet är säkert att använda på obestämd tid.

Hur vet man om te är dåligt?

Te blir inte riktigt dåligt om det inte kommer i kontakt med vatten eller någon annan vätska. Om det händer kommer det att bildas mögel, och det är uppenbart att du bör kasta teet. Om allt är okej med påsarna eller bladen kan du använda dem.

Att te är säkert att använda betyder inte att det smakar bra.

Som jag nämnde tidigare försämras de flesta teer gradvis i kvalitet. Din Earl Grey som står i skåpet i ett halvt decennium kommer inte att vara lika god som den var när du bryggde din första kopp.

Om teet som bryggts med gamla tepåsar eller blad smakar gammalt eller om smaken inte riktigt faller på plats är det dags att göra sig av med det.

Den är inte dålig på så sätt att den är osäker att dricka, men den har passerat sin bästa ålder. Och det är skäl nog att slänga den. Det finns ingen mening med att brygga en kopp te som smakar dåligt.

Sist men inte minst, om ditt bryggda te står på bänken i mer än en dag ska du göra dig av med det. Det kanske fortfarande går att dricka, men det smakar ändå dåligt.

Lämna en kommentar