Blir kakao dåligt? Så länge håller kakaopulver.

Du förbereder dig för att baka din favoritchokladkaka. Du har samlat ihop ingredienserna för att se till att du har allt som behövs innan du börjar och bam! Kakaopulver har passerat bäst före datumet.

Förfaller kakaopulver? Kan det pulvret göra någon sjuk? Det är de frågorna som går igenom ditt huvud just nu, och du behöver svar.

I den här artikeln hittar du all information om kakaopulver som du behöver. Vi går igenom förvaring, hållbarhet och hur det går dåligt för denna bakningsvara. Om det låter intressant kan du läsa vidare.

Hur man förvarar kakaopulver

Kort sagt bör du förvara kakaopulver på samma sätt som du förvarar andra torrvaror, t.ex. bakpulver eller vetemjöl. Det betyder att du måste förvara det i ett svalt och torrt utrymme. Skafferiet är utmärkt, men ett köksskåp fungerar också utmärkt.

När du har öppnat behållaren är det viktigaste att komma ihåg att hålla den väl försluten.

TIPS

Om kakaopulvret kommer i en plastförpackning som inte är lätt att återförsluta, kan du överväga att hälla det i en lufttät behållare. Det håller fukten och eventuella föroreningar borta.

Hur länge håller kakaopulver?

I stort sett alla förpackningar med kakaopulver har ett bäst-före-datum på etiketten. Det datumet ger dig information om hur länge pulvret ska behålla sin kvalitet.

Liksom för andra torrvaror är detta datum endast en grov uppskattning. Du kan lätt använda kakaon efter det datumet. Så länge du har förvarat den på rätt sätt och den ser ut och luktar bra, förstås.

Hur länge efter bäst-före-datumet kan jag använda den, frågar du? Det är svårt att säga, men du bör tänka år, inte månader.

Precis som bakpulver, som förlorar sin styrka med tiden, förlorar kakaopulver sin smak med tiden. Det betyder att din kakao som är ett år efter bäst-före-datumet förmodligen är perfekt, men under de närmaste åren kommer smaken att försämras märkbart.

TIPS

Om du funderar på att använda gammal kakao i ett viktigt bakprojekt, smaka på den i förväg.

Kakaopulver kan hålla sig bra i två år efter bäst före datum.

Observera att perioden ovan endast gäller bästa kvalitet. Kakaopulver kan användas i stort sett i all oändlighet om det förvaras på rätt sätt.

Hur man ser om kakaopulver är dåligt

Om du märker att det är något fel på pulvret, t.ex. att det har utvecklat en konstig lukt, att det finns organisk tillväxt eller stora våta klumpar, ska du slänga det. Gör likadant om något annat känns fel.

Kakaopulver går inte sönder om du förvarar det på rätt sätt. Om du öppnar förpackningen och upptäcker små klumpar kan du enkelt bryta upp dem med en gaffel eller en sil.

Om det inte finns några synliga förändringar i pulvret och det luktar bra kan du använda det utan risk. Som jag nämnde tidigare, om det är gammal kakao så kanske det inte smakar så bra, men det är ändå säkert att använda.

1 tanke på “Blir kakao dåligt? Så länge håller kakaopulver.”

  1. Testar just nu och kan meddela att 25 åt gammal kakao (bäst före – 99) verkar funka hyggligt, om än med lite annorlunda smak.

Lämna en kommentar