Kan Sriracha bli dålig? Måste man kyla den?

Den här artikeln handlar om förvaring och hållbarhet hos Sriracha. Lär dig hur länge såsen behåller sin kvalitet och om du behöver förvara den kyld den efter öppnandet.

Du har alltså haft en halvöppen flaska Sriracha i lager i flera månader och undrar om den någonsin blir dålig.

Eller så har du precis öppnat en flaska för första gången och vill veta om du ska lägga den i kylskåpet eller inte.

Låter det bekant? Om så är fallet har den här artikeln alla svaren du söker.

Kan Sriracha bli dålig?

Sriracha blir inte lätt dålig eftersom de flesta av ingredienserna, som chilipeppar, vinäger och salt, är naturliga konserveringsmedel. Så även om såsen kommer med ett datum tryckt på flaskan, håller den vanligtvis flera månader efter det datumet.

Med tiden försämras dock Srirachas smak långsamt, och vid en viss punkt kanske du inte längre är nöjd med smaken. Tyvärr finns det inget sätt att säga när exakt detta kommer att hända.

En kvalitetsrelaterad sak som är värd att veta är att Sriracha tillverkas av chilipeppar som odlas ute. Det innebär att vissa flaskor kan vara något hetare än andra, och färgen kan också vara lite annorlunda.

Det betyder dock inte att Sriracha inte kan bli dålig. Om du förvarar kryddan tillräckligt länge och under dåliga förhållanden kan den bli dålig. Låt oss tala om hur det kan se ut.

Hur vet man om Sriracha är dålig?

Tecken på förstörd Sriracha är bland annat:

  • Förekomst av mögel eller annan organisk tillväxt. Möglig Sriracha är inte vanligt, men om din Sriracha är möglig måste den bort.
  • Om din Sriracha avger en dålig eller jäst lukt i stället för den vanliga kryddiga och salta doften, ska du kasta den.
  • Om såsen har separerat sig helt och hållet eller om du inte kan hälla upp den längre är det kört för den.
  • Dålig smak. Om allt verkar vara okej kan du försöka äta lite. I nästan alla fall kommer din Sriracha att smaka bra. Men om smaken inte är tillräckligt bra eller om den smakar helt enkelt dåligt är det dags att den försvinner.

Använd också sunt förnuft när du bedömer om kryddningen är okej att använda.

Om din Sriracha redan har passerat bäst-före-datumet i fyra eller fem år är det förmodligen bättre att kasta den. Samma sak om din halvöppna flaska redan har stått i två år i skafferiet.

Med andra ord, var försiktig.

Som du kan se har jag inte sagt att din Sriracha är dålig om den blir mörkröd eller brun. Det beror på att mörkare färg inte är ett tecken på att den här starka såsen är förstörd. Låt mig förklara.

Sriracha mörkfärgning

Att Sriracha får en mörkare röd nyans (eller blir brunare) är inte ett tecken på att den är förstörd. Chilipeppar mörknar med tiden, och du kan märka samma effekt i de flesta heta såser, som t.ex. Tabasco.

Mörknadsprocessen är helt naturlig och den påverkar inte så mycket såsens kvalitet. Visst, smaken kan vara lite annorlunda, men det är det enda.

Måste Sriracha kylas?

Du behöver inte kyla Sriracha ens efter att du öppnat flaskan. Det beror på att kryddans ingredienser motstår bakterietillväxt och inte förstörs så lätt. Ett svalt och torrt ställe är tillräckligt bra för att förvara den.

Sriracha är med andra ord inte en typisk salsa som alltid måste kylas efter öppnandet.

Med det sagt, så gott som alla starka såser har nytta av kylning, och Sriracha är inte annorlunda. Om du förvarar den i kylskåpet blir den inte mörkare lika snabbt och behåller smaken längre.

Slutsatsen är att om du ska använda flaskan inom ett par månader är det bra att förvara öppen Sriracha i rumstemperatur. Men om du räknar med att den ska stå i förvaringen i mer än ett halvår är det bättre att kyla den.

Hur länge håller Sriracha?

Sriracha har en hållbarhet på ett par år och håller sig lätt god långt efter det tryckta datumet. När du öppnar flaskan håller den kvaliteten i minst ett halvår i rumstemperatur och mer än ett år om den kyls.

Om flaskan redan har passerat det tryckta datumet när du öppnar den kanske Sriracha inte behåller sin kvalitet lika länge. Men som jag nämnde i avsnittet om fördärv är chansen stor att den förblir säker långt efter det datumet.

Precis som Tabasco och i stort sett alla andra starka såser är det svårt att avgöra hur länge Sriracha verkligen håller. Problemet här är attdu snarare kommer att slänga kryddan på grund av den försämrade kvaliteten, inte för att den har blivit dålig på ett sätt som gör den osäker att äta.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Srirachasås (oöppnad)Bäste före + 2 år 
Srirachasås (öppnad)5 – 6 månader1 år

Observera att alla perioder ovan är grova uppskattningar och att de är av bästa möjliga kvalitet.

Datum för utgångsdatum

Naturligtvis finns det ett bäst-före-datum på etiketten, men det är bara en grov uppskattning av hur länge såsen håller sig fräsch. Det är inget utgångsdatum och handlar om kvalitet, inte säkerhet.

I stort sett alla heta såser håller lätt flera månader efter datumet på etiketten. Och eftersom Sriracha innehåller ungefär lika mycket vinäger som liknande kryddor håller den minst lika länge som dessa också.

Lämna en kommentar