Kan sylt bli dåligt?

Du har äntligen bestämt dig för att rensa ditt skafferi och gissa vad, det finns flera oöppnade syltburkar där. En del av dem har passerat sitt bäst före datum och du är inte riktigt säker på om du ska slänga dem eller inte. Blir sylt dålig med tiden?

Eller kanske finns det en halvöppen sylt i kylskåpet och du undrar hur länge den kommer att hålla där innan den går blir äcklig eller till och med farlig att äta. Om du är som mig så är det är viktigt för dig att hålla koll på ditt sockerintag, så du äter bara lite i taget. Då blir det lätt att sylten står länge i kylen.

Om du har några frågor eller tvivel om lagring, hållbarhet och försämring av sylt är den här artikeln för dig. Läs vidare.

Hur man förvarar sylt

Förvaring av sylt liknar förvaring av senap eller ketchup. De smakar inte alls likadant, men det beror på att de alla innehåller en hel del naturliga konserveringsmedel. När det gäller sylt är socker det konserveringsmedlet.

Du bör förvara en oöppnad burk på ett svalt och mörkt ställe, borta från solljus och värmekällor. Exponering för ljus och värme kan snabbt försämra sylten, vilket kan påverka dess smak, konsistens och utseende. Skafferiet eller ett skåp i köket är de bästa valen. Det gäller både för butiksköpt sylt och ordentligt konserverad hemmagjord sylt.

När du har öppnat burken är det dags att sätta sylten i kylskåpet. Kom ihåg att alltid försegla burken ordentligt och ställ tillbaka den i kylskåpet efter att du har använt så mycket som du behöver. Detta gör att sylten behåller sin goda kvalitet så länge som möjligt och minimerar risken för mikrobiell kontaminering som kan få den att förstöras.

Precis som med andra livsmedel som vi har på mackor, kom ihåg att alltid använda rena bestick och att aldrig använda samma kniv/sked till olika pålägg. Med andra ord: iaktta god livsmedelshygien. Metoden för både köpt och hemlagad sylt är densamma även här.

Hur länge varar sylt?

Vi börjar med en oöppnad burk med sylt.

Om det är en köpt sort finns det vanligtvis ett bäst-före-datum. Naturligtvis är det datumet bara en uppskattning, och en burk med en orörd försegling kan hålla god kvalitet mycket längre.

Det finns vissa som provat sylt som de lagrat i över 20 år och den var fortfarande helt okej. Även om bäst-före-datumet vanligtvis ligger inom 12-24 månader från produktionsdatumet kan du lätt anta att sylten kan hålla i flera år till.

När det gäller oöppnad hemlagad sylt är den allmänna uppfattningen att man lätt kan förvara den i minst ett år, om inte mer.

Hemmagjord sylt behåller naturligtvis inte smaken lika bra som köpt sylt, men det betyder inte att sylten kommer att smaka intetsägande efter 1,5 eller 2 år. Så länge förseglingen är intakt bör den vara helt säker (och välsmakande!) i åtminstone några år till.

Låt oss nu prata om öppnade syltburkar. Många tillverkare rekommenderar i allmänhet att man äter sin produkt inom två veckor till en månad. Detta gäller naturligtvis endast för bästa kvalitet, och om du tar väl hand om sylten bör den lätt behålla smaken i minst några månader.

När det gäller hemlagad sylt är en månad i kylskåpet en ganska säker uppskattning av hur länge produkten behåller sin smak. Om dina förvaringsrutiner är bra och korrekta kan denna fruktiga godbit definitivt hålla sig längre, precis som med köpt sylt.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Sylt (köpt i affären, oöppnad) 1+ år 
Sylt (köpt i butik, öppnad) 2+ månader
Sylt (hemlagad, oöppnad)1 år 
Sylt (hemlagad, öppnad) 1+ månader

Observera att tidsperioderna ovan gäller för kvalitetssatsningar. Om sylten förvaras på rätt sätt bör den lätt hålla flera månader längre.

Hur vet man om sylten är dålig?

Låt oss först tala om en förändring av sylt som inte är ett tecken på att den blir dålig.

Vissa syltar och marmelader blir naturligt mörkare med tiden, även när burken är oöppnad. Det gäller särskilt sylt utan konserveringsmedel eller sylt med mindre socker. Du behöver alltså inte oroa dig för att dina ljusa pålägg blir mörkare. Det är bara en naturlig sak. En lätt smakförändring med tiden är också att vänta.

Nu till tecknen på en dålig sylt. Typiska tecken på att sylt är förstörd är mögel- eller jästtillväxt eller någon obehaglig lukt. Om sylten luktar jäst, alkohol eller något jäst, ska du göra dig av med den. Samma sak om det finns någon organisk tillväxt på ytan.

Om allt ser bra ut och luktar bra kan du smaka på den. Om något verkar fel, släng sylten. Annars kan du avnjuta av den med favoritbrödet.

Lämna en kommentar