Kan choklad bli gammal? Hur länge är choklad god?

Du har hittat en gammal chokladkaka som är några veckor (eller månader) gammal. Nu undrar du: Kan choklad bli dålig?

Eller kanske har du öppnat en ganska ny bar och märkt att den har några gråvita ränder. Du vet inte riktigt om chokladen är säker att äta eller om du ska kasta den.

Om du lär dig lite mer om choklad kan det hjälpa dig att bestämma vad du ska göra med chokladkakan.

I artikeln tar vi upp:

  • lagring av choklad (var och hur, och vad man gör med en öppnad choklad)
  • chokladens hållbarhet (mörk, mjölk- och vit choklad ingår)
  • Om man kan bli sjuk av att äta gammal choklad.

Hur man förvarar choklad

Förvara chokladen på ett mörkt och torrt ställe, borta från starka dofter. Det går bra att ha den i skafferiet eller i ett köksskåp – den behöver inte kylas. När du har öppnat chokladstången ska du alltid slå in den väl innan du lägger tillbaka den i förrådet.

Den idealiska förvaringstemperaturen är mellan 12°C och 16°C. Men om temperaturen är några grader högre är det inte så farligt.

När det gäller förvaringsställen bör du hålla chokladkakan borta från värmekällor, eftersom värme kan smälta chokladen eller göra chokladen gråvit (mer om det senare).

Sist men inte minst ska du förvara chokladen borta från starka lukter, eftersom det kan försämra smaken i din chokladkaka.

När du har öppnat chokladkakan, slå in chokladen med aluminiumfolien som chokladen levereras i, eller lägg tillbaka den i påsen om den är återförslutningsbar.

TIPS

Om du har kastat förpackningen kan du lägga den överblivna chokladen i en fryspåse, eller slå in den i aluminiumfolie.

Ska du kyla eller frysa choklad?

Låt oss ta upp andra förvaringsalternativ, nämligen kylskåp och frys.

Många källor avråder från att förvara choklad i kylskåpet, eftersom den drar till sig fukt och blir dålig. Du kan enkelt motverka detta genom att lägga chokladstången i en fryspåse.

Det viktigaste är att temperaturen i kylskåpet inte är idealisk för att förvara choklad, så om du inte bor i ett varmt och fuktigt klimat är skafferiet ett bättre alternativ.

När det gäller frysning av choklad förlänger det inte riktigt den tid som chokladen behåller sin bästa kvalitet, så det är inte till någon större hjälp. Dessutom är det knappast någon som någonsin behöver förvara choklad i ett år eller så.

Men om du någonsin vill frysa choklad, se till att den ligger i en fryspåse (eller två) och att du pressar ut all luft ur den innan du förseglar den.

Hur länge räcker choklad?

Choklad håller vanligtvis några månader efter datumet. Mörk choklad håller kvaliteten längst, till och med upp till ett år efter datumet på etiketten. Mjölkchoklad kommer på andra plats med upp till sex månader och vit choklad på tredje plats med endast ett par månader.

När det gäller olika chokladprodukter, t.ex. choklad, chokladkakor som Snickers eller Twix och andra, beror deras hållbarhet på andra ingredienser än choklad. Det beror på att choklad vanligtvis är den minst lättförgångna ingrediensen på listan.

Mjölchoklad håller 3-6 månader, vit choklad håller 3-4 månader, mörk choklad håller 9-12 månader.

Det tiderna är bara en grov uppskattning, och choklad håller oftast mycket längre. Dock kan kvalitén vara lite försämrad efter tiderna jag angett ovan.

Som jag redan har nämnt håller mörk choklad mycket längre än mjölkchoklad eller vit choklad.

Det betyder att mörk choklad har ett längre bäst-före-datum, men att den också håller sig okej längre efter datumet än de andra två.

Observera att tidsperioderna ovan är uppskattningar och endast för bästa kvalitet.

Hur du vet om choklad är dålig

Choklad innehåller lite eller inget vatten, och flavonoiderna skyddar fetter från oxidation. På grund av detta är choklad inte benägen att härskna.

Den håller ofta i flera år om den förvaras på rätt sätt och behåller en ganska god smak under hela tiden. Ordet ”ganska” är ganska viktigt här.

Choklad, liksom många andra produkter, försämras i kvalitet med tiden. En tio år gammal chokladkaka är inte alls lika god som en färsk chokladkaka.

TIPS

Om din choklad verkar vara helt okej men saknar smak är den inte längre i topp och du bör kasta den.

Om det finns några gråa ränder på din chokladkaka eller om chokladen har blivit vit- eller gråaktig är det okej.

Detta kallas chokladblomning och är inte skadligt för livsmedelssäkerheten. Även om det är oattraktivt är det ofarligt, och det finns inget bra sätt att bli av med det.

INFO

Chokladblomningen är kakaofett som stiger upp till ytan eftersom chokladen har utsatts för värme.

Om du kan se att det bildas kristaller på ytan kallas det ofta för ”sockerblomning”, och det är också ofarligt. Även om choklad med sockerblomning är säker att konsumera är dess kvalitet något förändrad, och du kommer troligen att märka den förändrade smaken.

Sist men inte minst, om det finns något grönt eller mögelliknande på ytan, släng chokladen. Förekomsten av mögel innebär sannolikt att fukt har kommit in i produkten.

Lämna en kommentar