Kan gelatin bli dåligt med tiden?

Du köpte en massa gelatinpaket för några år sedan och några av dem står fortfarande i skafferiet. Och nu när du behöver en börjar du fundera: blir gelatin dåligt med tiden?

Du behöver ett eller två paket till en efterrätt, men först måste du försäkra dig om att det du har är okej att äta.

Eller kanske har du köpt lite snacks med gelatin i och undrar hur länge de håller. Kanske verkar hållbarheten vara ganska lång, och du är osäker på om det inte är ett producentfel eller något.

Eller kanske tycker du att det är konstigt att gelatin-snacks ofta förvaras i kökshyllan i stället för i kylen, och du vill försäkra dig om att det är okej att förvara dem i rumstemperatur.

Om någon av dessa frågor låter bekant, är den här artikeln för dig. I den talar vi om förvaring, hållbarhet av gelatin och ätfärdiga gelatinprodukter. Om det är något du vill veta mer om ska du läsa vidare.

Hur man förvarar gelatin

Som jag redan har nämnt kan du antingen köpa torra och pulveriserade produkter eller färdiga produkter, vanligtvis snacks. Och som du kanske kan föreställa dig är hur man förvarar pulvergelatin helt annorlunda än hur man förvarar färdiga geléprodukter.

Förvaring av pulveriserad eller torr gelatin

Låt oss börja med att lagra torr gelatin och dess derivat, t.ex. smaksatt gelatin och pulver.

Dessa produkter kommer vanligtvis i en förpackning eller ett kuvert för enstaka portioner. Du bör förvara dem på ett svalt och torrt ställe. Skafferiet är den bästa platsen, men ett skåp i köket är ett bättre val om du använder dem ofta.

Se till att hålla produkten borta från värme, solljus och fukt. Om gelatin utsätts för fukt kommer det inte att stelna ordentligt när det är kylt.

Om du öppnar ett paket och inte använder allt pulver direkt, se till att försegla resterna ordentligt.

Om du inte räknar med att använda resten av gelatinet inom kort kan det vara bättre att hälla det i en liten lufttät behållare eller burk. På så sätt kommer gelatinet (och andra ingredienser om de finns) att vara väl skyddat från eventuell fukt.

Förvaring av beredda eller ätfärdiga gelatinprodukter

När det gäller förvaring av ätfärdiga gelatinprodukter är det bästa svaret att förvara dem vid samma temperatur som i butiken.

Om produkten har kylts är det troligt att den behöver kylas. Men oftast säljs sådana produkter inte kylda, och du behöver inte ställa in dem i kylskåpet när du kommer hem.

Om du undrar varför, så innehåller färdiglagade gelatinsnacks en ganska stor mängd socker och en del konserveringsmedel. Dessa ingredienser gör att de är hållbara och håller ganska länge.

Men även om mellanmålet inte behöver vara kallt, är det alltid att föredra något lägre temperatur än rumstemperatur. Det är alltså bäst om du har ett svalt skafferi där du kan förvara sådana snacks. Och om du inte har det kan du antingen förvara dem livsmedelsprodukt i köket (bort från värme och solljus) eller i kylskåpet.

Kylskåpet är naturligtvis det bästa valet om du vill ha längsta möjliga lagringstid.

När du öppnat paketet kan du förvara resterna i kylskåpet. Se till att de är tätt förslutna så att de inte tar upp några starka lukter.

Förvaring av hemlagad gelatin

Säg att du har gjort jello, marshmallows eller något annat gelatinbaserat snacks hemma. Hur förvarar du resterna till senare?

Ja, ungefär på samma sätt som du förvarar öppnade gelatinprodukter som är färdiga att äta. Det betyder att du måste täcka dem tätt, eventuellt med en lufttät behållare, och lägga dem i kylskåpet. Och ju tidigare du kyler resterna, desto bättre för deras kvalitet.

TIPS

Om du planerar en god efterrätt till dina gäster ska du se till att den inte står på bordet längre än en timme eller så.

Hur länge håller gelatin

Generellt sett har gelatinpulver, både icke smaksatt och smaksatt samt dess derivat, ett bäst-före-datum. Datumet finns oftast där av juridiska skäl, inte för att produkten kommer att förstöras eller förlora sin styrka. Du kan alltså lätt använda torrt gelatin i månader eller till och med år efter detta datum.

Och om du letar på Internet efter den faktiska hållbarhetstiden för torrt gelatin skulle du hitta en hel del ställen där det sägs att det håller i stort sett för evigt.

Om du öppnar ett kuvert med torr gelé och inte använder allt på en gång, försök att göra slut på den inom tre månader för bästa resultat.

När det gäller snacks som är färdiga att äta har de alla ett bäst-före-datum. Och eftersom det finns en mängd olika geléliknande produkter (t.ex. gummibjörnar) är det bäst att du följer riktlinjerna för förvaring och hållbarhet på etiketten.

INFO

Det är fullt möjligt att ett gelésnack har en hållbarhet på ett halvår, och det är definitivt inte ett tryckfel.

När du öppnar förpackningen ska du försöka äta upp mellanmålet inom en vecka och se till att det förvaras på rätt sätt hela tiden.

När det gäller hemgjorda gelatinprodukter som sallader eller desserter, försök att äta upp dem inom 7 dagar och förvara dem i kylskåpet i ett väl förseglat utrymme hela tiden.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Torrt gelatin (ej smaksatt eller smaksatt)Bäst före + 1 år 
Gelatinsnacks som är färdiga att ätas (säljs okylda, oöppnade).Bäst före + 1 veckaBästa före + 1 månad
Gelatinsnacks som är färdiga att ätas (säljs kylda, oöppnade) Bäst före + 1 vecka
Gelatinsnacks som är färdiga att ätas (öppnade) 7 – 10 dagar
Hemlagat gelatin 7 dagar

Observera att perioderna ovan är uppskattningar och att de är av bästa möjliga kvalitet.

Hur vet man om gelatin har blivit dåligt?

Det är svårt att avgöra om gelatin i pulverform inte längre är säkert att äta. Men om du ser små eller stora färgförändringar eller om det börjar lukta illa, ska du kasta produkten. Samma sak om du hittar något annat som får dig att tro att något dåligt har hänt med pulvret.

Om det är en oöppnad förpackning som har förvarats ordentligt under lång tid är det troligt att den är helt okej.

För beredd gelatin ska du kassera produkten om den har fått en vattnig konsistens eller om den helt enkelt har börjat tappa konsistens. Om du ser tecken på mögeltillväxt ska du slänga produkten.

Små förändringar i färg och smak är tecken på att gelatinsnackets kvalitet börjar försämras. Om förändringarna fortfarande är små är det upp till dig om du vill äta det eller kasta det. Betydande förändringar innebär att det är dags att slänga mellanmålet.

Lämna en kommentar