Hur man räddar en för stark maträtt.

Köksdilemman händer ibland, även för de allra bästa kockarna.

Att laga en maträtt som blir för stark är ett lätt misstag att göra, och det finns flera anledningar till det.

Om du till exempel råkar tillsätta en matsked i stället för bara en tesked av en het krydda kan du få upp hettan i rätten mer än du ville.

Om du byter ut färsk chilipeppar mot torkad i ett recept kan du också få en starkare maträtt än vad som var tänkt.

Om du tillsätter alla kryddor i början av tillagningsprocessen för rätter som tillagas långsamt kan det koncentrera och intensifiera smakerna – inklusive hettan – utöver vad som är uthärdligt.

Oavsett vad orsaken är behöver det inte betyda att middagen behöver skrotas helt och hållet.

Även om vi inte kan ändra på det som har lagts till finns det några sätt att mildra smaken så att din måltid kan räddas.

Här är några av de bästa sätten att tämja värmen:

Använd syror för att tona ner hettan

Chili och andra starka kryddor innehåller en förening som kallas capsaicin, oavsett om den är färsk eller torkad.

Det är denna ingrediens som står för det mesta av den värme som du upplever, särskilt den brännande känslan när den kommer i kontakt med slemhinnor (t.ex. i munnen).

Eftersom capsaicin är en basisk olja kan dess intensitet motverkas av syror.

Sura ingredienser som citron- eller limejuice, vinägervintomater och till och med ananas hjälper alla till att neutralisera pH-värdet i en kryddig olja och minska en del av den heta smaken.

Tillsätt saften från en halv citron eller lime eller en matsked vin, vinäger eller tomatsås till din överkryddade maträtt.

Du kan också hacka färska tomater eller ananas och tillsätta högst en matsked åt gången.

Rör om ordentligt och låt smakerna blanda sig i 15-30 minuter. Smaka sedan av och justera ytterligare om det behövs.

Lägg till olja eller mejeriprodukter

Den intensiva värmen från capsaicin kan också motverkas med lite vegetabilisk olja eller olika mejeriprodukter. Mejeriprodukter är faktiskt ett annat surt alternativ, med några ytterligare egenskaper som inte erbjuds av de tidigare nämnda ingredienserna.

Eftersom capsaicin är oljelösligt hjälper tillsatsen av en hälsosam olja som grapefröolivolja eller kokosnöt till att lösa upp och späda ut de kryddiga molekylerna.

Se till att välja en olja med neutral smak eller en olja med en smak som passar till din maträtt. Tillsätt sedan bara en tesked i taget mycket långsamt för att behålla rättens konsistens och konsistens.

Oljan i nötter som jordnöt, mandel, cashew och sesam hjälper också till att sprida en del av värmen, och dessa kan användas i stället för vegetabilisk olja om smaken i din maträtt stöder tillsatsen av nötter.

Rätter som Pad Thai, kryddiga sommarrullar och wokrätter är alla goda kandidater för att svalka sig med ett nötsmör. Tillsätt små mängder när du lagar mat eller använd det för att skapa en svalkande dippsås.

Mejeriprodukter hjälper också till att motverka capsaicins förbränning på grund av förekomsten av kasein, ett fettälskande protein som är unikt för mejeriprodukter. Det omger och binder sig till de värmegenererande oljepartiklarna och sprider dem sedan.

Fullfettprodukter är de mest effektiva. Tillsätt även dessa i små mängder tills du märker att du får en viss lättnad.

Smör, mjölk, vanlig yoghurt, ost (särskilt mjuka färskostar) och gräddfil hjälper till att lindra den starka kryddigheten.

Observera att detta också gör såsen krämigare! Om det inte är det du vill ha kan du försöka lägga till lite riven ost på toppen i stället.

Du kan också erbjuda yoghurt eller gräddfil som en krydda eller dip, så att dina middagsgäster kan anpassa smakerna till sin egen smak.

Att servera riven ost och gräddfil vid sidan av en stor gryta med kryddig chili är alltid en bra idé för att mätta en massa människor – även om du har gått lite för långt med den starka pepparn.

Lägg till något sött

Sockerarter kan också hjälpa till att neutralisera kryddig värme, eftersom de absorberar oljor och ändrar smaken något.

Tillsätt lite socker eller honung, bara en tesked i taget, för att balansera smakerna i en maträtt som producerar för mycket värme.

Rör om ordentligt och låt sedan smakerna blanda sig. Efter varje tillsats kan du smaka lite för att se till att din huvudrätt inte slutar med att smaka som en efterrätt.

Tunna ut rätten

Om du har tillräckligt med tid (och om grytan är tillräckligt stor) kan du dämpa lågorna genom att tillsätta mer av huvudingredienserna i rätten – minus kryddorna, förstås!

Beroende på vad du lagar kan det innebära att du lägger till mer sås, buljong, grönsaker eller kött.

Om du inte har fler av huvudingredienserna till hands kan du vanligtvis använda morötter, selleri och lök för att sträcka ut och jämna ut smakerna. Även riven potatis och squash fungerar bra.

Matcha med ris och pasta.

Att servera en sidorätt med neutral smak kan också bidra till att mildra kryddigheten.

Servera huvudrätten på en bädd av ris, pasta, couscous eller quinoa för att neutralisera de kryddiga smakerna, eller erbjud ett urval av bröd för att absorbera hettan.

Förebygg en för stark maträtt

Vad är ett av de mest effektiva sätten att undvika att en maträtt blir för kryddig för att serveras i framtiden? Tillsätt kryddor endast i små portioner och smaka av efter hand.

Detta gäller särskilt för recept som kokas långsamt. Ju längre en maträtt tillagas, desto mer vätska avdunstar, och detta kan verkligen inte nog betonas – detta koncentrerar smakerna och deras intensitet.

Att glömma att smaka när du lagar mat är ett av de vanligaste matlagningsmissarna. Behandla heta kryddor som salt och kom ihåg att smaka medan du lagar mat.

Använd bara hälften av receptets mängd i början och tillsätt sedan resten av mängden i små portioner allteftersom tiden går och smakerna utvecklas, tills det är lagom.

Sammanfattning

Det finns en lösning på varje matlagningsdilemma, och det är bra att veta att du kan undvika det brinnande inferno som en alltför kryddig maträtt innebär med någon av ovanstående tips för matlagning.

Den bästa metoden är förstås att försöka att inte gå över gränsen från början!

Kom ihåg: tillsätt kryddorna långsamt och smaka av under tiden för bästa resultat.

Om du har några favoritknep för att dämpa intensiteten hos heta kryddor, dela med dig av dina hemligheter i kommentarsfältet nedan – det är bra matlagningskarma!

Lämna en kommentar