Kan pasta bli dålig?

Här finns allt du behöver veta om hållbarhet, förvaring och fördärvning av pasta (både torr och färsk). Lär dig hur länge den håller, vad som är det bästa sättet att förvara den och när du ska göra dig av med den.

Vi köper ett paket penne, farfalle och lite tortellini. Sedan köper vi två lådor spaghetti. Och förr eller senare ställer vi oss frågan: blir pasta dålig?

Så om du har tre (eller sex) halvöppna paket med pasta är du inte ensam.

Och om du är osäker på om du fortfarande kan använda den pastan är den här artikeln något för dig. Läs vidare.

Hur man förvarar pasta

Vi börjar med torr pasta. Torr pasta bör förvaras på ett svalt och torrt ställe, helst i skafferiet eller i köket.

När du öppnar förpackningen kan du låta pastan ligga kvar i den eller lägga den i en lufttät behållare. En behållare skyddar livsmedlet från eventuell fukt mycket bättre än vad mjukplastsförpackningar gör.

OBS

Till skillnad från mjöl är det inte särskilt meningsfullt att förvara torr pasta i kylen eller frysen.

När det gäller färsk pasta, vare sig den är köpt i affären eller gjord själv, måste den kylas. Det innebär att du bör förvara den i kylskåp eller, om du vill förlänga hållbarheten, i frysen.

När du öppnat paketet med färsk pasta från affären, lägg resten i en lufttät behållare. Samma sak gäller för rester av hemlagad pasta.

Sist men inte minst ska rester av kokt pasta förvaras i kylskåpet i en lufttät behållare, precis som rester av pastasallad.

Om pastan redan är blandad med sås behöver du inte lägga till något annat.

Hur länge håller pastan?

Vi börjar med torr pasta. I stort sett all torr pasta har ett bäst-före-datum. Detta datum är inte ett utgångsdatum, utan bara en grov uppskattning av hur länge pastan kommer att behålla sin färskhet. Detta baslivsmedel håller lätt god kvalitet mycket längre än så.

Tyvärr är det omöjligt att säga exakt hur länge, men det borde lätt hålla längre än 6 månader. Den perioden förblir i stort sett densamma för både öppnade och oöppnade förpackningar.

Kort sagt, vid en viss tidpunkt kommer torr pasta inte att smaka lika bra som tidigare och du kommer förmodligen att behöva slänga den av kvalitetsskäl.

När det gäller färsk eller hemlagad pasta är den bara god i ett par dagar. Om den är köpt i butiken är sista förbrukningsdatumet på förpackningen en ganska bra uppskattning.

Hemlagad pasta som förvaras i kylskåpet är okej i 3-4 dagar. Om du vill spara den längre är det enda alternativet att frysa in den färska pastan.

Sist men inte minst, tillagade rester. Om de förvaras på rätt sätt behåller de vanligtvis sin kvalitet i 3-4 dagar i kylskåpet.

Du kan frysa in kokt pasta för att få dem att hålla sig längre. Observera att kvaliteten på tinad och uppvärmd pasta inte är idealisk. Hur bra den verkligen är beror på såsen och vilken sorts pasta du använder.

OBS

Om du vill göra kokta pastorätter i stora mängder för veckan framöver kan det krävas några försök innan du hittar den perfekta pastan och såsen för det.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Torr pasta (oöppnad och öppnad)Bäst före + 1 år 
Färsk pasta (köpt i affären) Bäst före + 1-2 dagar
Färsk pasta (hemlagad) 3 dagar
Rester av pasta 3 – 5 dagar

Observera att perioderna ovan är grova uppskattningar. Torr pasta håller säkert längre, men kvaliteten är kanske inte lika bra.

Hur du ser om pastan är dålig

När det gäller färsk pasta bör det vara ganska uppenbart om den är förstörd eller inte. Om du märker några missfärgningar, som vita fläckar eller tecken på mögel, ska du slänga pastan. Samma sak om den utvecklat en obehaglig eller konstig lukt.

Om inget av de nämnda tecknen uppträder är din färska pasta okej. Om det redan har gått några dagar efter sista förbrukningsdag är det förstås bättre att vara på den säkra sidan och kasta pastan ändå.

Rester av kokt pasta har liknande tecken på att bli förstörda. Bruna eller svarta fläckar, vita fläckar eller tecken på mögel innebär att du bör kasta pastan. Samma sak om den luktar illa eller om du förvarat den längre än 5 dagar.

Torr pasta blir i de flesta fall inte dålig på ett sådant sätt att den möglar och blir osäker att äta. Inte om inte någon fukt eller andra ämnen når den.

Den största fienden till torr pasta är små insekter i skafferiet. När du förvarar torr pasta under en längre tid är det därför bra att noggrant kontrollera innehållet i behållaren innan du använder den. Om du kan hitta några små insekter i den ska du kasta pastan. Om det inte finns några påsar eller andra visuella tecken på fördärv är pastan nästan säkert säker att äta.

Som tidigare nämnts försämras kvaliteten på pasta med tiden. Därför kan det hända att pastans smak efter några års lagring inte är så bra som du skulle vilja ha den.

TIPS

Om du lagrar pasta i ett par år är det en bra idé att koka en del av den för att ta reda på om den fortfarande har god smak. Du vill inte kasta en fantastisk spaghetti med tomatsås och köttbullar på grund av dålig pasta.

Psst! Om du vill lära dig hur man värmer upp pasta kan du läsa min artikel här

Lämna en kommentar