Hur länge håller vispgrädde? Kan man få den att hålla längre?

Du har förberett alldeles för mycket vispgrädde till dagens efterrätt och ställer dig nu frågan: hur länge håller färsk hemlagad vispgrädde?

Eller kanske har du köpt vispgrädde på burk och undrar hur länge spraygrädde håller när den har öppnats.

Om något av dessa frågor låter bekant är den här artikeln något för dig. I den kommer vi att ta upp följande:

  • Lagringstid för vispgrädde, beroende på om den är hemlagad eller någon typ av sprutgrädde.
  • Förvaringsrutiner för olika typer av grädde.
  • Hur du avgör om din vispgrädde är skämd och bör kastas

Låter det intressant? Läs vidare.

grädde på aprikos i skål med sked

Hur länge håller vispgrädde?

Hemmagjord vispgrädde håller ungefär en dag om den inte är stabiliserad och upp till fyra dagar om du stabiliserar den. Sprutgrädde håller ett par veckor efter det datum som står på burken.

Om du föredrar färsk hemlagad vispgrädde (som jag gör) har du inte mycket tid på dig när du väl har vispat grädden. Och du kan egentligen inte göra vispgrädde i förväg, om vi inte pratar om timmar, inte dagar i förväg.

Om du vill att din grädde ska hålla kvaliteten längre än en dag måste du stabilisera den med hjälp av exempelvis gelatin. Och om du sötar den med vanligt socker kan du byta till florsocker för att få lite extra stabilitet.

TIPS

Om de 3-4 dagarna inte räcker till för dina behov kan du frysa in hemlagad vispgrädde.

Sprutgrädde är bäst om du använder den före datumet på etiketten, men den brukar hålla sig minst en vecka eller två extra. Och nej, när du öppnar burken begränsas inte den tid du har på dig att använda den återstående vispgrädden (om det inte står på etiketten).

Typ av gräddeKylskåpFrys
Hemlagad vispgrädde (ostabiliserad)1 dag3+ månader
Hemlagad vispad grädde (stabiliserad)upp till 4 dagar3+ månader
SprutgräddeBäst före datum + två veckor

Hur man förvarar vispad grädde

Hemlagad vispgrädde behöver kylas, och detsamma gäller för de flesta typer av butiksköp spraygrädde.Eventuella rester bör täckas tätt så att de inte tar upp några lukter och inte torkar ut.

Hemlagad vispgrädde förlorar ganska snabbt sin kvalitet, vilket du redan vet från föregående avsnitt. I de flesta fall är det första tecknet på detta att den börjar separera.

Om du fortsätter att bearbeta vispgrädden långt efter att den har nått fast konsisten, får du smör och kärnmjölk.

Det finns två sätt att minska problemet (förutom att stabilisera den beredda toppingen):

  • Förvara den vispade grädden på en finmaskig sil över en skål. På så sätt hamnar all vätska i skålen och resten blir en vispgrädde av högsta kvalitet.
  • Låt de sista 10 procenten (eller så) av den vispade grädden vara kvar i behållaren. Det är där vätskan hamnar och det är den du inte vill använda. Att använda din visp eller mixer för att åtgärda konsistensproblemet hjälper inte.

När det gäller aerosolprodukter för vispgrädde, se till att munstycket är rent och snyggt. Det innebär att du sköljer det ordentligt med varmt vatten och torkar det torrt efter användning. På så sätt täpps inte munstycket till och inga mikrober växer där.

VARNING

Frysning rekommenderas inte för de flesta aerosolprodukter för vispgrädde. Om det behövs kan du hälla upp lite vispgrädde från burken och frysa in det du hällt upp.

Jag har skrivit mer om att frysa grädde här.

Kan vispad grädde bli dålig?

Vispad grädde förlorar sin kvalitet mycket snabbare än den tekniskt sett blir dålig, även om vi talar om stabiliserad vispad grädde.

Denna hemlagade toppning kan vara säker att använda i upp till en vecka. Men dess kvalitet når till den punkt där den är oacceptabel mycket snabbare än så.

Om du är osäker på om din vispade grädde är tillräckligt god för att lägga till färska jordgubbar, glass eller en rykande kopp varm choklad, gör följande:

  • Kontrollera volymen: Om volymen har sjunkit avsevärt eller om alla toppar har plattats ut är grädden förmodligen inte längre bra (kvalitetsmässigt).
  • Det är okej med lite vätska på botten av skålen, men om din vispgrädde flyter på denna vätska är det dags att ta bort den.
  • Kontrollera att den inte är sur. Kraftig grädde kan bli sur efter långvarig förvaring, så även din vispade grädde är värd att kontrollera. Det är bara logiskt om du inte har tillsatt något socker i den, förstås.
  • Om det är hemlagad vispad grädde eller spraygrädde, kontrollera gräddens yta. Om det är fråga om vispgrädde i aerosol, kontrollera munstycket.
  • Förvaringstid: Om din produkt ligger i lager mycket längre än vad jag föreslog tidigare är den förmodligen inte säker längre. Om inte tillverkaren säger att du kan förvara den mycket längre än din vanliga vispgrädde.

Sist men inte minst, om du inte är säker på att din vispgrädde är okej att använda, eller om dess kvalitet är tveksam, släng den. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen.

Lämna en kommentar