Kan jordnötssmör bli dåligt? Hur länge håller det?

Jordnötssmör är ett mycket populärt smörgåspålägg i många länder. Och det är frestande att tro att det håller för evigt. Men kan jordnötssmöret bli dåligt?

Vi förväntar oss att jordnötssmörets hållbarhet är ganska lång, och det är den verkligen. Men kan jordnötssmör verkligen bli dåligt?

Liksom de flesta andra livsmedel kan jordnötssmör fördärvas, men det händer mycket sällan. Det kan bli dåligt om det har blivit förorenat på något sätt. Om det inte har varit det ska du komma ihåg att det förlorar sin smak med tiden.

Tänk på att dess hållbarhet (den tid då dess kvalitet är bäst) främst beror på hur du förvarar den. Om du förvarar den på rätt sätt bör du kunna äta eller använda den innan den ens börjar ändra smak.

Hur man förvarar jordnötssmör

Det är enkelt att förvara jordnötssmör. Det första du bör komma ihåg är att burken med jordnötssmör alltid ska vara stängd med locket när den inte används. Jordnötter (och därmed jordnötssmör) innehåller mycket olja (fett), så syre kan förändra nötsmörets smak.

Syre bryter ner fettets struktur, vilket förändrar produktens smak och lukt. Ju längre du utsätter jordnötssmöret för luft, desto sämre blir smaken.

När det gäller oöppnat jordnötssmör från butiken ska du förvara det på ett svalt och mörkt ställe, helst i skafferiet.

När du har öppnat burken kan du fortfarande förvara den i skafferiet om du planerar att använda innehållet inom ett par månader. För längre lagring är det bättre att förvara det öppnade jordnötssmöret i kylskåpet.

Öppnat jordnötssmör i rumstemperatur förlorar långsamt sin smak. När du flyttar det till kylskåpet fortsätter processen, men den saktas ner betydligt. Den enda nackdelen med att förvara jordnötssmör i kylskåpet är att det blir mycket fastare. Och det innebär att det inte längre sprids snabbt och lätt.

Om du gör ditt eget jordnötssmör är det bästa sättet att förvara det i kylskåp.

Hur länge håller jordnötssmöret

Förmodligen har alla burkar med jordnötssmör en märkning med ”Bäst före datum”. Det är bara tillverkarens information om att produkten håller bästa kvalitet innan dess.

Det betyder inte att jordnötssmöret blir härsket eller smakar illa efter den tiden. Det gör det sällan. Oöppnat jordnötssmör kan hålla i månader eller till och med år efter bäst före-datumet, beroende på hur mycket konserveringsmedel det innehåller.

Om öppnat jordnötssmör förvaras i kylskåpet kan du använda det i minst några månader efter datumet på förpackningen.

Om du vill veta hur länge jordnötssmöret håller efter utgångsdatumet finns det inget enkelt svar. Det beror på ingredienserna och hur du förvarar det.

När det gäller hemmagjort jordnötssmör beror hållbarheten på vilket recept du använder. I de flesta recept nämner författarna hur länge det håller.

Om du inte tillsätter några lättfördärvliga ingredienser till ditt hemgjorda jordnötssmör bör det hålla i minst en månad, förmodligen mycket längre.

 FörrådsutrymmeKylskåp
Jordnötssmör (Oöppnat)”Bäst före” + 6 till 12 månader 
Jordnötssmör (Öppnad)”Bäst före””Bäst före” + 3 till 6 månader
Hemlagat jordnötssmör 1 – 3 månader
Så här länge håller jordnötssmör

Observera att datumen i tabellen är ungefärliga. Ofta håller jordnötssmöret ännu längre.

Hur man ser om jordnötssmöret är dåligt

Eftersom jordnötssmör innehåller mycket fett och en minimal mängd vatten har bakterier och svampar inte mycket möjlighet att leva och växa i jordnötssmör.

Syre verkar vara den största faktorn som kan påverka jordnötssmöret (om det inte har förorenats på något sätt). Och som tidigare nämnts gör det inte jordnötssmöret dåligt, det ändrar bara smaken.

Tänk på att när du förvarar jordnötssmör under lång tid kan oljan separera och du kan se den ovanpå behållarens innehåll. Exakt samma sak händer med mandelsmör. Det är helt normalt; du kan röra om i smörgåspålägget och jordnötssmöret blir bra igen.

Om du märker att jordnötssmöret luktar konstigt (eller inte alls), om smaken förändras drastiskt eller om du bara ser att det är något fel på det (förutom att oljan separerat) ska du kasta det. Det är alltid bättre att vara för försiktig än att bli magsjuk.

Om jordnötssmöret inte smakar lika bra som tidigare betyder det inte att det är förstört. Om du inte kan hitta några säkra tecken på att det är förstört är det troligen säkert att det kan konsumeras.

Att äta den skadar troligen inte, men du kanske vill kasta den på grund av dess kvalitet. Det är upp till dig. Vissa människor har inget emot att jordnötssmöret smakar lite annorlunda än vanligt, vissa människor gör det.

Lämna en kommentar