Kan man frysa vitlöksbröd?

Om du inte köper det i butiken (som ofta saknar verklig vitlökssmak) kan det vara lite krångligt att göra ditt eget vitlöksbröd. Så finns det något sätt att förbereda det i en batch och ha det i frysen?

Kan man frysa vitlöksbröd? Ja, du kan frysa in vitlöksbröd. Det kan frysas i upp till 6 månader. Förbered ditt vitlöksbröd som du brukar göra, lägg in det i plastfolie och lägg det i frysen.

Kan man frysa in vitlöksbröd?Nej

Fryser vitlöksbrödet bra?Ja

Hur man fryser vitlöksbröd

När det gäller att frysa in vitlöksbröd finns det faktiskt två olika sätt att göra det på.

Om du förbereder brödet i förväg kan du välja vår första metod nedan. Om du däremot redan har lagat vitlöksbrödet och har rester kvar, prova den andra metoden:

Hur man fryser vitlöksbrödsbaguetter

Detta är den bästa metoden om du vill ha vitlöksbröd som ingen annan än du själv vet att det har varit fryst tidigare. Det är ett av de bästa sätten att ha färdiga vitlöksbröd i frysen:

 1. Förbered en baguette
  Skär snitt i en baguette med 1 tums mellanrum, ungefär 75 % av vägen in i baguetten. Du vill inte skära igenom hela vägen. Smörj in vitlökssmör i varje skåra – ju mer desto bättre.
 2. Slå in baguetten
  Linda in baguetten tätt i flera lager plastfolie. Var inte för blygsam här eftersom du inte vill att frysen ska stinka av vitlök.
 3. Eventuellt kan du packa ihop det
  Om du är orolig för att brödet ska torka ut eller att frysen ska ta emot vitlöksdoft kan du också lägga det nu inslagna brödet i en fryspåse och försegla den.
 4. Frys in
  Lägg slutligen in vitlöksbrödsbaguetterna i frysen.

När du vill njuta av vitlöksbrödet, ta upp det och lägg det på en plåt i en varm ugn i cirka 15 minuter, direkt från frysen.

Eftersom brödet redan är kokt är det bara att tina upp det i mitten och smälta smöret. Kontrollera efter 15 minuter att mitten är genomvarm.

Hur man fryser vitlöksbröds portioner

Om du redan har lagat vitlöksbrödet och har rester som du vill frysa in är det här metoden du ska använda:

 1. Slå in varje portion
  Ta varje överbliven portion vitlöksbröd och linda in den i ett lager plastfilm så att den inte torkar ut i frysen.
 2. Packa upp
  Lägg varje portion av det inslagna brödet i en fryspåse och förslut påsen, ta bort så mycket luft som möjligt från påsen.
 3. Märk och frys in
  Märk påsen med innehållet och lägg den sedan i frysen.

Tyvärr fryser rester av vitlöksbröd inte alls lika bra som okokt vitlöksbröd med vår första metod. Om du har ett val, välj den första metoden.

3 tips för att frysa vitlöksbröd

Nu när du vet hur du fryser in det har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in vitlöksbröd för att få bästa möjliga resultat:

Frys det okokta brödet
Genom att frysa in den okokt kan du nästan få den nybakade smaken. Du minskar också risken för att vitlökssmaken försämras och att brödet torkar ut genom att frysa in det okokta.

Slå in det… mycket!
Det sista du vill ha är vitlöksliknande iskuber, så se till att du packar in brödet ordentligt för att förhindra att luktämnen kommer ut och sprids i frysen.

Blanda smakerna
Om du gör vitlöksbrödet själv är du inte rädd för att blanda smöret med olika smaker. Du kan prova att lägga till en liten nypa chili, några hackade soltorkade tomater eller några kapris i tärningar i blandningen.

Hur länge kan man frysa vitlöksbröd?

Okokt vitlöksbröd håller sig i frysen i cirka 6 månader innan smakerna börjar försämras. Efter 6 månader är det sannolikt helt säkert att äta det, men det kanske inte är lika njutbart.

Om du redan har lagat vitlöksbrödet skulle vi tyvärr begränsa denna tid till endast 3 månader.

Du kan frysa vitlöksbröd i upp till 6 månader

Hur tinas vitlöksbröd upp?

Detta beror på hur du har fryst vitlöksbrödet. Om du har fryst det okokta behöver du faktiskt inte tina upp det.

Lägg brödet på en förvärmd ugnsplåt och grädda i cirka 15 minuter tills det har tinats upp och smöret har smält över hela brödet.

Om du däremot har fryst överblivet bröd vill du tina det över natten i kylskåpet. När brödet tinats upp kan du lägga till en klick vitlökssmör (eller olivolja) om du har något och sedan värma det i ugnen.

Om du inte tillsätter smör eller olja till brödet får du ett torrt, sprött och intetsägande vitlöksbröd – inte vad du är ute efter!

Kan man frysa in vitlöksbröd?

Att frysa in vitlöksbrödet på nytt är troligen säkert, men det är inget vi rekommenderar eftersom du kan förlora den starka vitlökssmaken, som är huvudanledningen till att du äter det från början.

Om du inte tror att du kommer att äta en hel baguette kan du helt enkelt skära baguetten på mitten innan du packar in den och fryser in den.

Fryser vitlöksbrödet bra?

Vitlöksbröd som fryses okokta fryser in utomordentligt bra. Faktum är att få människor kommer att kunna se att det har varit fryst om du bakar det direkt från frysen och inte håller tillbaka på vitlökssmöret.

Frysta, tillagade portioner vitlöksbröd blir dock inte alls lika goda.

Relaterade vanliga frågor

Om du fortfarande har frågor om att frysa vitlöksbröd eller om vitlöksbröd i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Kan man frysa vitlökssmör?

Vitlökssmöret kan frysas i en isbricka. Fördela smöret i slitsarna i en iskuberbricka, slå in brickan och lägg den sedan i frysen.

Kan man frysa in butiksköpt vitlöksbröd?

Butiksköpta vitlöksbröd kan vanligtvis frysas in. Det bästa är dock att kontrollera förvaringsanvisningarna på förpackningen, eftersom det kan ha varit fryst tidigare

Lämna en kommentar