Kan man frysa vispgrädde?

Hur är det med vispgrädde? Kan man frysa grädde? grädde är en mejeriprodukt som ofta används för att göra bakverk och desserter. Med bara en visp förvandlas tjock rinnande grädde till vispad grädde! Grädde har en mild krämig smak och en lyxig konsistens som gör allt den rör vid lite bättre! Och om du har massor av vispgrädde är det inte alls dåligt!

Ja, du kan frysa grädde! Grädde är en känslig produkt och även om du kan frysa in den för framtida användning kommer den inte att förvandlas till fluffig vispad grädde när den väl tinats upp och vispas. Men låt inte det hindra dig från att frysa in överbliven grädde. Du kan fortfarande använda tinad grädde till en mängd olika godsaker. Du kan använda den som topping eller ingrediens till kakor, såser, varma drycker, desserter och så mycket mer.

Men hur är det med vispgrädde som redan har vispats till fluffig grädde, kan man frysa in den? Ja, du kan också frysa vispad grädde som den är, men det finns ett rätt sätt att göra det på. När grädde förvaras i kylskåpet vid en temperatur under 4.5 grader håller den i 2 till 3 veckor. Om man däremot fryser grädde förlänger man hållbarheten till 3 till 4 månader! Om du vill veta hur du kan frysa grädde kan du fortsätta läsa nedan.

Om du har frågor om hur länge grädde håller så kan du läsa min artikel här.

Hur fryser man vispgrädde?


I sitt naturliga, icke-vispade tillstånd är grädde en tjock, flytande vätska så den är lätt att förvara i frysen. Vi rekommenderar dock att du fryser grädden i portionsförpackningar för enstaka portioner så att du inte behöver ta ut hela behållaren ur frysen för att tina upp den varje gång du behöver den.

För att frysa grädde använder du plastbehållare eller ett par silikonformar. Om du använder en plastbehållare är det bara att hälla grädden i den och sedan stänga behållaren. Lämna ungefär en tum eller två av utrymmet för att ge grädden extra utrymme att expandera. Välj en behållare med ett lock som sluter tätt så att grädden inte läcker under frysningen. Ta en tuschpenna och märk behållaren med förvaringsdatumet och sätt sedan in den i frysen.

Om du använder silikonformar häller du grädden i varje form, täcker toppen med aluminiumfolie och sticker sedan in i frysen. Se till att placera formen på en jämn yta så att grädden inte rinner ut. När grädden har frusit i två till fyra timmar tar du ut varje form, poppar upp den frysta tunga grädden i portionsformar och lägger dem alla i en återförslutningsbar fryssäker plastpåse. Ta en tuschpenna, märk varje påse med förvaringsdatumet och stoppa in dem direkt i frysen igen. Varje gång du behöver en portion grädde är det bara att hämta en enda portion från frysen.

För överbliven grädde som redan har vispats är det bara att stoppa in grädden i frysen efter att ha överförts i en lufttät behållare. Grädden kommer att frysa till ett halvfast tillstånd.


Hur tinar man upp fryst grädde?


Det är väldigt lätt att tina upp frusen vispgrädde. Ta bara ut grädden ur frysen och för över den till kylskåpet. Låt den tinas upp över natten. Efter upptining kommer grädden att få en rinnigare konsistens och grädden kommer separera, detta är normalt. Rör bara om ordentligt i grädden och den är klar att använda.

För fryst vispgrädde som har vispats innan den förvaras får du inte låta grädden tina helt, för då smälter den till ett flytande tillstånd. När den är halvfryst är det bara att vänta i 10 till 15 minuter och sedan tillsätta den vispade tunga grädden på efterrätter eller pajer.

Sammanfattning

Grädde är en mångsidig ingrediens som du kan använda till bakning och matlagning. Det finns inget sådant som att ha för mycket vispgrädde. Nu när du vet hur du kan frysa grädde kan du förvara denna mejeriprodukt utan att oroa dig för att den ska bli förstörd eller för onödigt slöseri.

Lämna en kommentar