Kan man frysa blåmögelost?

Även om blåmögelost inte är lika populär som brie eller camembert har den sina trogna fans. Om du är en av dem och har köpt mer än du kan använda innan bäst före datumet passerar, letar du förmodligen efter sätt att förlänga hållbarheten.

Frysning är förmodligen det första du tänker på, och det är inte utan anledning. Det brukar funka bra. Blåmögelost fryser in bra, speciellt om den är av det lite fetare slaget. Med det sagt så kan konsistensen ändras något så det visar sig att det inte alltid är en bra idé att frysa blåmögelost. Låt oss prata om det i mer detalj.

smulig mögelost
Mögelost kan generellt sett frysas in.


Kan man frysa blåmögelost?

Det bästa svaret jag kan komma på är: det beror på. Blåmögelost, precis som brie, fryser ganska bra, men det betyder inte att tinad blåmögelost fungerar bra i alla sammanhang.

Precis som med brie ändrar frysning dess konsistens något och gör den mindre krämig. Smaken kan också bli något förvrängd. Det innebär att den kanske inte fungerar så bra i rätter som är beroende av dess konsistens. Tänk med andra ord två gånger innan du lägger till tinad blåmögelost i en sallad eller på en osttallrik. I tillagade rätter fungerar den däremot ganska bra, eftersom dessa inte är lika beroende av ostens konsistent.

Innan du går vidare och fryser in din blåmögelost, se till att kontrollera hur länge den håller. Dess hållbarhet är inte imponerande, men kanske kan du undvika att frysa in den och ändå äta den färsk.

Allt som allt, frys gärna in osten, men tänk på begränsningarna. Det är nog bäst om du vet till vilket recept du kommer att behöva osten till eftersom det underlättar vid infrysningen.

Hur fryser man blåmögelost?


Som nämnts ovan är det bäst att veta hur du ska använda blåmögelosten efter upptining innan du fryser in den. På så sätt kan du paketera och slå in den på ett sätt som är vettigt för dig, och det minskar ofta den tid som behövs för att förbereda den för användning till ett minimum. Om du inte har planerat det ännu och inte kan bry dig om det just nu har vi några tips för dig också, så oroa dig inte.

Så här går jag tillväga när jag fryser in:

  • Skär och portionera osten. Om du vet hur du ska använda den senare är det enkelt att välja hur du ska göra. Om du inte gör det finns det ett par alternativ. Du kan skära den i skivor, tärna den, riva den, skära i några större bitar eller lämna den som den är. Var och en har sina för- och nackdelar. Om du är tveksam, välj att tärna eller skära i tärningar eller skivor. Båda dessa ger dig möjlighet att bara tina en liten mängd blåmögelost.
  • Förpackning. Det här steget är starkt beroende av det föregående. Du kan lämna hela ostbiten i sin originalförpackning eller lägga den i en fryspåse för extra skydd. Större bitar kan du linda in med plast- eller aluminiumfolie och sedan i en fryspåse. Skippa inpackningen om du ska frysa in portionerna på kort sikt (typ 1 – 2 månader, max). När det gäller skivor och kuber fryser jag alla i en enda fryspåse ovanpå ett kakfat, så att de inte fryser ihop. När de är frysta tar jag bort plåten. Sist men inte minst fryser jag in riven blåmögelost i en fryspåse.
  • Förslut förpackningen. Kom ihåg att alltid ta bort luften ur påsen innan du förseglar den. Om du är orolig för att osten ska klämmas kan du gärna lägga påsen i en plastbehållare för extra säkerhet. Om du tycker att det är till hjälp kan du lägga till en etikett med namn och datum på förpackningen.
  • Stoppa in den i frysen.


    Om du ska använda blåmögelosten i en sås eller topping, och du brukar riva den innan du kastar in den, ta hand om det innan du fryser in den. På så sätt tinar den snabbare, och i många fall kan du hoppa över avfrostningen helt och hållet.

Hur länge kan man förvara fryst blåmögelost?


Beroende på vem du frågar kan blåmögelost ligga i frysen i mellan sex månader och ett år.

Hur tinas blåmögelost upp?


Att tina upp blåmögelost är ingen raketforskning direkt. Ta ut förpackningen ur frysen och ställ den i kylskåpet. Se till att osten hinner tina innan du behöver den. Den tiden beror förstås på hur du fryst in den, men att tina över natten är oftast ett säkert kort. Om du inte har fryst en hel stor klyfta, kan det i så fall behövas upp till 24 timmar eller till och med två dagar för att tina.

Lämna en kommentar