Kan man frysa Tzatziki?

Traditionell tzatziki är en utsökt grekisk dip gjord på yoghurt, gurka, citronsaft, vitlök, örter och kryddor. På grekiska tavernor serveras tzatziki tillsammans med nybakat bröd och saftiga kebab, och får utan tvekan smaklökarna att pirra!

Om du har gjort din egen tzatziki och har några rester, kanske du undrar om det är säkert att frysa in tzatziki? Allt avslöjas nedan.

Snabbt svar

Ja, du kan frysa in tzatziki. Tzatziki kan frysas i cirka 3 månader. Om du vill frysa in tzatziki måste du se till att den är väl inpackad och skyddad från frysbränna. Det är också en bra idé att dela upp den i individuella portionsstorlekar.

Hur man fryser Tzatziki

Även om du kan märka en liten skillnad i konsistens när du jämför fryst tzatziki med en nygjord dipp, är det inte alltför märkbart, särskilt om du inte äter den så ofta. Nedan följer de steg du måste följa för att frysa in tzatziki på ett säkert sätt:

 1. Dela upp den i enskilda portioner
  Om du har gjort en stor mängd hemlagad tzatziki till en speciell fest eller en familjefest och har mycket kvar, bör du överväga att dela upp den i olika portionsstorlekar innan du fryser in den. Detta kommer att göra det mycket enklare när du ska tina upp dippen inom en snar framtid.
 2. Överför till frysfasta burkar
  Fördela din tzatziki i frysfasta burkar eller ramekiner. Du kan använda påsar, men det är bättre att använda burkar, eftersom de inte spricker i frysen.
 3. Dubbelplast med plastfolie
  Placera sedan dina tzatziki-burkar på ett lager plastfolie och dubbelplast dem. Du måste se till att det inte finns några revor eller luckor i din förpackning, eftersom frysbränna gör att tzatziki förlorar en del av sin smak.
 4. Märk och frys in
  När dina tzatzikiglas är väl insvepta skriver du datumet för tillagning av dippen och bäst-före-datumet på förpackningen innan du placerar dem i frysen. Kom ihåg att du kan frysa in tzatziki i cirka tre månader.

3 tips för att frysa in Tzatziki

Nu vet du hur du fryser in den, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in tzatziki för att få bästa möjliga resultat:

 • Använd grekisk yoghurt med fullfett – Om du vet i förväg att du ska frysa in din överblivna tzatziki kan du välja grekisk yoghurt med fullfett i stället för vanlig yoghurt. Anledningen till detta är att den har mycket lägre vattenhalt och fryser mycket bättre. Även om det inte är lika hälsosamt kommer det också att få din tzatziki att smaka underbart!
 • Riv och sila gurkorna –En gurka består till 96 % av vatten, och om du skär ut bitar i din tzatziki kan du få problem under frysningsprocessen. Överväg istället att riva och sedan sila gurkorna innan du lägger dem i rätten. Genom att ta bort så mycket vatten som möjligt kan du se till att din tzatziki inte blir för vattnig under frysningsprocessen.
 • Rör om ordentligt efter upptining – Ett vanligt klagomål när det gäller att frysa in tzatziki är att den kan bli lite grynig när den tinas upp. Detta är inte idealiskt, men om du rör om ordentligt och tillsätter en klick yoghurt eller till och med grädde till dippen när den har tinat upp hjälper du din tzatziki att återfå sin konsistens.

Hur länge kan man frysa in Tzatziki?

Du kan frysa in tzatziki i cirka tre månader.

Hemlagad tzatziki håller sig i kylskåpet i 3-4 dagar efter att du har förberett den, så om du tror att du kommer att använda den under den tiden behöver du inte frysa in den. Men ju snabbare du kan få in din tzatziki i frysen, desto godare blir den när den tinats upp.

Du kan frysa Tzatziki i upp till 3 månader

Hur tinas Tzatziki upp?

För att tina upp tzatziki tar du ut den portion du behöver ur frysen kvällen innan du ska använda den och låter den tina i kylskåpet.

När tzatzikin har tinats upp ordentligt bör du röra om ordentligt för att få tillbaka den till en jämn konsistens om den har delats upp under frysningen.

Om den verkar lite vattnig kan du överväga att tillsätta en klick grekisk yoghurt eller tjock grädde till dippen innan du rör om den. Detta hjälper till att ge tzatziki den önskade konsistensen.

Kan man frysa in Tzatziki?

Att frysa in tzatziki som tinats upp i kylskåpet är helt okej ur hälsosynpunkt, men det är inte den bästa idén. Om du fryser in tzatziki igen blir dippen troligen vattnig och smaken påverkas.

Det är därför vi rekommenderar att du fryser in tzatziki i enskilda portionsstorlekar, så att du inte behöver oroa dig för att slösa bort rester eller frysa in den en andra gång. Om du fryser in tzatziki på nytt kommer du nästan säkert att bli besviken på resultatet.

Fryser Tzatziki bra?

Även om tzatzikis konsistens förändras något under frysningen kan man säga att denna traditionella och läckra grekiska dip går bra att frysa in.

Det är viktigt att du skyddar tzatziki från frysbränna och kontrollerar dess fukthalt, men annars är det en trevlig och enkel frysningsprocess. Så om du har lite överbliven tzatziki från din grekiska familjefest, tveka inte att portionera upp dem och lägga dem i frysen.

Vad händer när du fryser in Tzatziki?

Precis som med många mjölk- och yoghurtbaserade produkter kan det hända att den kan dela sig lite. Men det är det enda som kommer att förändras. En ordentlig omrörning bör fixa det mesta av detta.

Lämna en kommentar