Kan man frysa Tahini?

Tahini är känd för sin nötiga, jordiga smak och är populär i köket i Medelhavet och Mellanöstern. Oavsett hur du använder den är hemlagad tahini utsökt och mångsidig, och den är dessutom ganska bra för dig. Men vad är det bästa sättet att bevara.

Kan man frysa Tahini?

Ja, du kan frysa in tahini i upp till 3 månader. Din första uppgift är att portionera upp den i lämpliga portionsstorlekar innan du lägger varje portion i en enskild behållare eller en fryssäker påse.

Hur man fryser Tahini

Du kommer att bli glad att höra att det är otroligt enkelt att frysa in tahini.

Om du har köpt en stor burk tahini från till exempel Costco är det troligt att du inte kommer att använda allt på en gång, eftersom de flesta rätter kräver en liten mängd.

Med detta i åtanke följer här de steg du måste följa för att frysa in tahini:

  1. Portion
    Du kan lägga din stora burk med tahini direkt i frysen, men det innebär att du måste använda allt på en gång när du tar ut den igen. Därför måste du dela upp din tahini i relevanta portionsstorlekar. Hur du gör detta är helt upp till dig, men ju mindre, desto bättre.
  2. Lägg till i en behållare
    Välj lämpliga behållare eller fryssäkra påsar att lägga din tahini i. Tupperware-lådor eller till och med glasburkar fungerar bra. Se bara till att du lämnar lite utrymme för expansion, kanske en tum eller så från toppen.
  3. Märka och frys in
    När du har delat upp din tahini är du redo att sätta på locken på behållarna eller försegla påsarna. Skriv sedan dagens datum och bäst-före-datum på behållarna/påsarna och lägg dem i frysen.

3 tips för att frysa in Tahini

Nu vet du hur du fryser in den, och vi har tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in tahini för att få bästa möjliga resultat:

Rör om ordentligt efter frysning
När du tinar en portion tahini kan du märka att konsistensen förändras något. Det är inget att oroa sig för, men du måste röra om din tahini ordentligt innan du använder den.

Frys inte om
Tahini reagerar inte särskilt bra på temperaturförändringar. Så om du fortsätter att frysa och tina tahini är det troligt att den kommer att förstöras.

Därför är det bäst att dela upp tahini i enskilda portionsstorlekar innan du fryser in den i första hand, så att du enkelt kan ta ut det du behöver när som helst.

Frys i en iskuberbricka
Om du planerar att göra riktigt små portioner tahini är det bäst att använda en iskuberbricka. Skeda upp den önskade mängden tahini i varje sektion och placera brickan i frysen i flera timmar. När tahinitärningarna har frusit fast kan du tömma brickan och lägga dem i påsar.

Hur länge kan man frysa Tahini?

Du kan frysa in tahini i cirka tre månader. Det är viktigt att kyla tahini så snart du har gjort eller köpt den för att hålla den fräsch. Ju tidigare du fryser in den, desto bättre.

Om du lämnar tahini i kylskåpet i 4-5 dagar innan du fryser in den, kommer den inte att vara superfräsch när du ska använda den i framtiden.

Om du har en särskilt stor mängd tahini, dela upp den i mindre portioner och frys in den så snart du kan.

Du kan frysa Tahini i upp till 3 månader

Hur tinas Tahini upp?

När det är dags att tina upp tahininin, flytta den från frysen till kylskåpet och förvara den i samma påse eller behållare som du frös in den i.

Det är bäst att göra detta kvällen innan du planerar att använda den, så att tahininin får tid att tina upp helt och hållet. Du bör aldrig tina tahini i rumstemperatur eftersom den kan bli dålig.

Kan man frysa ner Tahini?

Nej, du ska bara frysa tahini en gång. Detta beror på att dipet inte reagerar bra på temperaturförändringar och om du fryser in tahininin igen kommer det att påverka konsistensen.

Det bästa sättet att frysa in tahini är att dela upp partiet i mindre portioner, så att du enkelt kan ta ut det du behöver när som helst. På så sätt behöver du inte oroa dig för att slösa bort tahini.

Fryser Tahini in bra?

Generellt sett fryser tahini bra. Du kan märka en liten förändring i konsistensen efter frysningen, men så länge du rör om ordentligt innan du serverar den eller använder den i ditt recept bör du inte stöta på några problem.

Om du fortfarande har frågor om frysning av tahini eller tahini i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Hur länge håller Tahini i kylskåpet?

Tahini kan faktiskt hålla förvånansvärt länge när den öppnas och förvaras i kylskåpet, förutsatt att den förvaras med ett tättslutande lock. I kylskåpet håller den sig mellan 3 och 6 månader så länge den inte har passerat bäst-före-datumet.

Kan man frysa in Tahinidressing?

Ja, du kan frysa in tahinidressingen och det bästa sättet att göra det är i en isbricka. Var dock beredd på vissa texturförändringar. När du har tinat upp den måste du röra om ordentligt för att blanda in ingredienserna igen

Lämna en kommentar