Kan man frysa in oregano?

De mest populära italienska rätterna har ofta oregano i sig, och det finns en bra anledning till det! Oreganos ursprung inom kulinarisk användning verkar härstamma från Sydeuropa och går tillbaka tusentals år då den konsumerades för sina hälsofördelar. Men går det att frysa in oregano?

Kan man frysa in oregano?

Ja, du kan frysa in oregano i upp till 12 månader. Att frysa in dina oreganokvistar är ett bra sätt att bevara dem under en längre tid. Oregano kan frysas i upp till ett år. Att frysa torkad oregano är lite meningslöst. Dina örter kommer inte att hålla längre genom att göra det.

Kan man frysa om Oregano?Nej

Fryser oregano bra?Ja

Hur man fryser Oregano

Frysning av färsk oregano förlänger örtens hållbarhet. Här är ett steg för steg sätt att säkert lägga dem i frysen:

 1. Tvätta dem
  Först och främst är det en bra idé att tvätta oreganokvistarna. Detta tar bort eventuella bakterier som finns på örten innan du fryser dem. Använd ett durkslag för att dränera dem och klappa dem sedan torra med kökshanddukar.
 2. Klipp av stjälkarna
  Skär sedan bort stjälkarna från oreganon, så att endast bladen återstår. Detta är användbart eftersom du bara kommer att frysa in de bitar som du ska äta.
 3. Lägg Oregano i en iskuberbricka och frys in.
  Lägg oregano i en isbricka och fyll den med vatten. Detta kommer att skapa iskuber som innehåller oregano och som bevarar dess smak. Se till att använda rent vatten. Du kan också använda smält smör eller olivolja.
 4. Flytta iskuberna till en frysväska
  När iskuberna är frysta, ta ut dem ur brickan och lägg dem i en fryspåse. En ordentligt fastsatt och ren fryspåse gör att inget annat kan komma ut eller komma i kontakt med dina oreganofyllda iskuber.
 5. Pressa ut all överflödig luft
  Utan att knäcka iskuberna pressar du ut överflödig luft så att oregano inte kan förorenas. När du är klar, lägg frysväskan i frysen.

3 tips för att frysa in Oregano

Nu när du vet hur du fryser in den har vi tre tips som vi rekommenderar att du följer när du fryser in oregano för att få bästa möjliga resultat:

Ta bort bladen från stjälkarna i förväg
Stjälkarna tar upp värdefullt utrymme i frysen, och oreganon kanske inte fryser lika bra om den fortfarande sitter kvar. Att dela bladen från stjälken garanterar därför att du bara fryser in det som behövs och gör det mycket lättare att använda det i matlagningen efter frysningen.

Var försiktig
Om oregano krossas innan den fryses in kommer smaken sannolikt att minska, så om du undviker detta kommer det att påverka hållbarheten positivt. Överväg att ordna dina fryshyllor i förväg så att den oreganofyllda fryspåsen ligger ovanpå andra produkter.

Använd en iskuberbricka
Med hjälp av en isbricka kan du frysa in lämpliga portioner av örter. För att göra detta skär du helt enkelt din oregano i portioner som passar i varje sektion av brickan. Fyll sedan brickan med vatten. När du har fryst till kuber, överför du de oreganofyllda iskuberna till en fryspåse, så att de packas lufttätt.

Hur länge kan man frysa in Oregano?

Färsk oregano kan i allmänhet frysas i upp till 12 månader. Frysning av torkad oregano är inte till någon nytta. Torkad oregano kan förvaras i skåpet i rumstemperatur.

Din färska oregano kommer fortfarande att smaka gott efter att ha frysts in. Tänk dock på att kvaliteten kan försämras ju längre den är fryst, precis som de flesta frysta produkter.

Du kan förebygga kvalitetsproblem genom att förvara den på rätt sätt och hålla bladen så lufttäta som möjligt. Som tur är är det enkelt att frysa in färsk oregano och den kommer att hålla sig god länge.

Du kan frysa in oregano i upp till 12 månader

Hur tinas Oregano upp?

Det går vanligtvis bra att använda oregano utan att tina den. Det rekommenderas ofta att man inte tinar upp dem alls, eftersom om man låter oregano stå ute i rumstemperatur under en längre tid efter att ha fryst in den kommer den att mjukna så mycket att bakterier kan försämra örtens kvalitet.

Använd därför din oregano i matlagningen direkt från frysen.

Kan man frysa om Oregano?

Det är möjligt att frysa in oregano igen, men den får aldrig sjunka till rumstemperatur när den väl är fryst, så det kan vara svårt att frysa in den igen.

Om den kommer från frysen, se till att den bara är ute en mycket kort tid om du inte tillagar den direkt. Du vill inte att örterna ska mjukna.

Om du har lämnat oregano i rumstemperatur under en längre tid efter att du har fryst in den, är det bättre att kasta den än att försöka frysa in den igen.

Fryser Oregano bra?

Ja, oregano går bra att frysa in. Om du har följt alla instruktioner för frysning och om förhållandena är lämpliga för oregano, kommer den att hålla sig länge. Kom ihåg att förvara den enligt rekommendationerna och inte låta den tinas upp i rumstemperatur.

Om du fortfarande har frågor om frysning av oregano eller örter i allmänhet kan de här frågorna hjälpa dig:

Är det bäst att frysa eller torka örter?

Detta beror på hur du vill använda örterna. Om du vill använda örterna till en dressing, sås eller garnering är färska bäst. Torkade örter fungerar utmärkt i långkokta rätter och strö över pizzor, halloumi eller hummus. 

Kan man frysa in Oregano i olivolja?

Ja, du kan frysa in oregano (och andra örter) i olivolja i en isbricka. Hacka oregano och lägg den i en iskuberbricka, fyll den med olivolja och ställ sedan in brickan i frysen.

Lämna en kommentar